Fenntartható közlekedés lesz Pécsen

Már tudni fogjuk, hogy mennyit várjunk

A pécsi önkormányzat a lakosság bevonásával kívánja kialakítani a város fenntartható közösségi közlekedésére vonatkozó koncepcióját, ezért arra kérik a városlakókat, hogy egy kérdőív kitöltésével segítsék a program megvalósítását.

hirdetés

A Pécsi Városfejlesztési Nzrt. megkezdte a Fenntartható Városi Mobilitási Terv (SUMP – Sustainable Urban Mobility Plan) kidolgozását, amely lényegében az embert, a városlakót középpontba állító közlekedési stratégia, s amelynek célja a mindenki számára hozzáférhető, biztonságos, tiszta, hatékony és fenntartható közösségi közlekedés megvalósítása.

Az erre irányuló törekvés során már megtörténtek az első lépések, hiszen megújult és az utasok igényeihez igazodik a buszmenetrend, működik a fonódó hálózat, számos korszerű jármű szállítja az utasokat, s a jövőben elektromos buszokkal is találkozhatunk a pécsi utakon.

A most kialakítandó közlekedési stratégia kapcsán Merza Péter, a városfejlesztési cég vezérigazgatója elmondta, hogy azt szeretnék elérni, hogy az minél több pécsi lakos, illetve a városban közlekedő személy véleményét tükrözze. A Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. 2016 tavasza óta 11 db olyan projektet nyújtott be, amelyek célja a helyi közlekedés fejlesztése, korszerűsítése.

busz, credo, közlekedés, hl01
Modern járművek már vannak

– Ezek mellett számos másik pályázat tartalmaz olyan elemet, amely a gyalogos, kerékpáros, autós vagy a tömegközlekedést érinti. A pályázatok megvalósítása során kiemelten figyelembe vesszük majd a pécsiek véleményét tükröző mobilitás tervben megfogalmazottakat, annak érdekében, hogy a város közlekedési rendszere a lehető legtöbb ember közös akaratát tükrözze – közölte a társaság első embere.

A korábbi uniós tervezési elvárásoktól eltérően a SUMP az egész város, annak teljes lakosságának, valamennyi társadalmi-gazdasági szereplőjének elvárásait és szükségleteit tartalmazza majd, amelyekre az éppen aktuális pályázati rendszerektől független megoldásokat kell kínálnia.

– Az elkészülő Fenntartható Városi Mobilitási Terv tartalmazni fogja a közlekedési alternatívákat, megvalósításával hozzájárul a közlekedésbiztonság javulásához, a személy és áruszállítás hatékonyságának növeléséhez, a levegő és zajszennyezés csökkentéséhez – összegezte a Dr. Merza Péter vezérigazgató.

Az interneten elérhető kérdőívben egyebek mellett olyan kérdésekre várnak választ, mint például milyen gyakran veszünk igénybe közlekedési eszközt, milyen problémákat tapasztalunk a vasúti vagy éppen a helyi buszközlekedésben, vagy mit tartunk sikeres és követendő példának a pécsi közösségi közlekedésben.

A városfejlesztési társaság tervei szerint az új stratégiát 2017 tavaszán fogadhatja el a pécsi közgyűlés.