Fenyvesen van nyaralója? Önnek hoztak hírt!

Helybe hozta a híreket Balatonfenyves: a település önkormányzata Pécsett tartott lakossági fórumot, gondolva az itteni, nagy számú üdülőtulajdonosra. Kiderült, megújult számos utca, a szezonra pedig újabb fejlesztések várnak a nyaralókra. Emelkedik viszont az idegenforgalmi adó.

hirdetés

Bár az idő nem volt éppen ideális (már piros riasztás van az ónos eső miatt), mégis gyakorlatilag megtelt kedd délután a pécsi városháza díszterme, ahol Lombár Gábor, Balatonfenyves polgármestere tájékoztatta a pécsi illetőségű üdülőtulajdonosokat. Mint kiderült, számos terület (a Balaton-part utca, a Kinizsi utca, a Mária utca járdája – itt van egyébként két pécsi gyerektábor is) megújulva várja már a nyaralókat, teljesen akadálymentesítették az orvosi rendelőt is.

balatonfenyves, fórum, hl05
Sokan vettek részt a keddi Fenyves-fórumon Pécsett

Megszépült a Mari-Etta villa is (az első tulajdonos, Wéber Rudolf két lányáról, Máriáról és Etelkáról nevezte el), és itt rendezték be a helytörténeti múzeumot – ezt a kis kiállítást mindenkinek ajánlotta a fenyvesi polgármester egy nyári programnak. A község vezetője bemutatta az elkészült Fenyves Yacht Klubot is (a kikötő építése tavaly még nagy vihart kavart).

A nyaralók is kaphatnak fenyőket

Fenyves aranyfedezete a fenyő, fogalmazott Lombár Gábor polgármester, aki azt is megemlítette, jelenleg mintegy 1500-1600 példány található településükön. Számukat gyarapítani akarják, ezért idén is osztanak a helyieknek, de a hétvégi házak tulajdonosainak is a tűlevelűekből.

Kutyával nem lehet fürdeni

Számos jogszabály-változás is életbe lépett Fenyvesen, ezek közül több a pécsi üdülőtulajdonosokat is érinti: kutyát nem szabad fürdetni a strandon, valamint nem lehet kerékpározni a parti sétányokon – utóbbi egyértelműen a gyerekek védelmét szolgálja. Fontos információ, hogy idén az eddigi 300 forintról 400-ra emelkedik az idegenforgalmi adó vendégéjszakánként és személyenként – aki kiadja a nyaralóját, jó, ha már ezzel számol.

Sok újdonság lehet a szezonban

A község tervei szerint az idegenforgalmi szezonra több utca is megújul: új burkolatot kap a Soproni, az Aranyosi, a Somogyvári, a Pozsonyi utca, valamint átépítik a központi strand üzletsorát is. Lombár Gábor elmondta, a község mintegy 700 millióból gazdálkodhat idén, ennek negyede lehet fejlesztés. A programok között említette a polgármester a májusi Függetlenség napját (ez Fenyves önállóvá válásának ünnepe), valamint idén nyáron is megtartják a tavaly nagy sikert aratott veteránautó-találkozót, de számos koncert, előadás is lesz.

A pécsi üdülőtulajdonosok sok kérdést is feltettek: kiderült például, hogy egyelőre nem lesz menetrend szerinti hajóforgalom, de felvetés érkezett a MÁV zajvédő falairól vagy éppen a csatornaszagról is.