Fergeteges bulival búcsúzott a Cantat

Énekszótól zengett az egész Dóm tér szombat este fél nyolctól. Az Europa Cantat szervezői és a résztvevői igazán méltóképpen zárták a tíz napos fesztivált. A karmesterek megénekeltették, sőt, meg is táncoltatták a közönséget. Végül még össznépi szelfi is készült a finn Rajaton énekegyüttessel. 

hirdetés

Megbecsülni is nehéz, hogy hány ezer ember gyűlhetett össze Székesegyház előtt, de az biztos, hogy ameddig csak a szem ellátott, szinte faltól falig, tömegek ácsorogtak és várták a nemzetközi kórusfesztivál záró rendezvényét.  A közel két órás műsort a Rezonans kórus, a Pécsi Egyetemi Kórus és a Szélkiáltó zenekar nyitotta

cantat záró9

cantat záró29

Az eseményeket több kamerával, többek között egy drónnal is rögzítették. A műsorvezetők pedig arra kérték a közönséget, hogy amikor a repülő kamera a tér fölé ér, integessenek, hogy igazán fantasztikus képek készülhessenek a XIX. Europa Cantat-ról.

A záróünnepségen Balogh Zoltán az emberi erőforrások minisztere is részt vett, de nem akárhogyan: videóüzenetben köszöntötte a fesztivál szereplőit és közönségét.

– Énekelni, és főleg közösen énekelni a világ egyik legjobb dolgai közé tartozik. A zene határtalan ereje pedig különösen akkor mutatkozik meg, amikor olyanokkal dalolunk együtt, akikkel nem beszélünk egy nyelvet. A zene tehát nagyon fontos, épp ezért az oktatáspolitikában is szeretnénk előre lépni e téren. Nemrég bevezettük a mindennapos testnevelést az iskolákban, ezáltal a gyerekek rendszeresen mozognak valamennyit, a jövőben szeretnék eljutni odáig, hogy az iskolákban az éneklés is mindennapos tevékenységgé váljon – így a miniszter,

cantat záró26

cantat záró11

Az összegyűlt több ezres tömeget Michael Gohl és Markus Detterbeck karnagyok több alkalommal is közös éneklésre, sőt táncra buzdították. A pécsi Vivat Bacchus és finn Rajaton együttesek szintén elképesztő hangulatba hozták a nézőket. A finn csapat még közös szelfit is készített a Dóm téren, háttérben a Cantat közönségével.

cantat záró3
A finnek szó szerint leénekelték a közönség haját

cantat záró21

Az est zárásaként Páva Zsolt, köszöntőbeszédét követően átnyújtotta az Europa Cantat pécsi zászlóját Tallinn alpolgármester asszonyának. Legközelebb, egészen pontosan három év múlva, 2018-ban ugyanis Észtország lesz a házigazdája a nemzetközi kórusfesztiválnak.

Még több fotóért kattintson a képre!