Fertőzést és bírságot is összeszedhetünk egy szökőkútban!

Pécsen 22 szökőkút, 33 ivókút és 6 csobogó áll a turisták és a helyiek rendelkezésére, hogy lehűtsék magukat a nyári hőségben. A kutakban való megmártózás és pancsolás ugyanakkor továbbra is tilos.

hirdetés

Lóczi Szidónia, a közterületekért felelős Biokom sajtószóvivője elmondta, hogy városunkban április elsején kezdték beüzemeltetni a szökőkutakat, csobogókat és ivókutakat.

– A szökőkutakat Pécsen a Biokom működteti, a hagyományoknak megfelelően május 1-jétől kellene megkezdenünk a köztéri látványelemek beüzemelését, azonban a történelmi belvárosban a tavaszi ünnepekre és a kedvező időjárásra való tekintettel már egy hónappal hamarabb megkezdtük.

Ugyanakkor a kánikula beköszöntével ismét egyre több turistát látni, amint lábbelijüket levetve önfeledten pancsolnak a köztéri szökőkutakban, holott ez Pécsen (is) tilos.

– A kutakban lévő víz emberi fogyasztásra alkalmatlan, illetve a fürdőzés is tiltott a szökőkutakban. Algásodás elleni vegyszerrel kezeljük a vizet és minimális fertőtlenítőszerrel – amely nem nyújt biztonságot a kórokozók elszaporodása ellen -, valamint folyamatosan vízforgatóval keringtetjük, hogy ne induljon meg az algásodás, illetve szükség esetén pótoljuk a szükséges vízmennyiséget is.

kánikula4
Nemcsak illetlen, veszélyes is

Mint Lóczi Szidónia elmondta, a szökőkutakat nem fürdőzésre tervezték, nem is ez a funkciójuk. A levegőt párásítják, hűtik és látványelemként funkcionálnak.

– A szökőkutakat rendszeresen tisztítjuk és karbantartjuk, gondoskodunk a különböző szennyeződések eltávolításáról, a folyókák tisztaságáról. Egy szökőkútnak ugyanakkor nincs olyan vízkezelő berendezése, szűrőrendszere, külön gépháza mint egy uszodának. Fertőtlenítőszert sem használunk olyan nagy mennyiségben mint egy medencében. Óhatatlanul megfürdenek benne a kutyák, macskák, madarak, amelyek mind fertőzést terjeszthetnek – figyelmeztetett.

A Biokomnál és az önkormányzatnál is amondóak, ha valaki emiatt megbetegszik, saját maga a felelős, gyerekek esetében természetesen a szülők. Ők a törvény értelmében szabálysértést követnek el.

Ráadásul akár komoly összegű bírságot is kiszabhatnak azokra, akik tiltott helyen, például szökőkútban fürdőznek. Pécsen a közterület-felügyelők figyelmeztetése után általában eltűnnek a fürdőzők, ezért nem is gyakorlat a bírságolás. A törvény értelmében ugyanakkor akár ötvenezer forintos pénzbírság is kiszabható lenne; sőt, ha a szabálysértést nem ismeri el az illető és az ügy feljelentésig fajul, már százötvenezer forintra is hízhat a büntetés.