Pécsi orvosok a hálapénz ellen

Az orvosok bérének rendezésére, illetve egy bértábla bevezetésére lenne szükség a hálapénzek megszüntetésére. A betegek már nem toleránsak a paraszolvenciával kapcsolatban, ezért a rezidensek szövetsége keményen fellép ellene. A pécsi orvostanhallgatók is csatlakoztak a kampányhoz.

hirdetés

Dénes Tamás, a Magyar Rezidens Szövetség néhány hónappal ezelőtt megválasztott elnöke úgy gondolja: a betegek már nem toleránsak a hálapénzzel kapcsolatban, ezért ő és szervezete keményen fel fog lépni ellene. Véleménye szerint az orvosok bérének rendezésével, kemény ellenőrzések mellett itthon is meg lehetne oldani a paraszolvencia problémáját.

Sok esetben a beteg már a kezelés előtt fizet az orvosnak

– A korrupciónak ez a formája rombolja az orvos és beteg közti bizalmat, ezáltal veszélyezteti a betegellátást. A béremelés egy jó lépés lenne a megoldás felé vezető úton, de ezzel együtt egy komplex életpályamodellre is szükség lenne. Az pedig külön elítélendő, hogy a betegek sokszor félelemből fizetnek, mert attól tartanak, másként nem kapják meg a nekik járó szolgáltatást – nyilatkozta a témában Dénes Tamás.

Ön is félelemből fizet az orvosnak?

Eredmények

Loading ... Loading ...

Szerdán a pécsi Laterum Kollégiumba szervezett véradást a Magyar Rezidens Szövetség, a Fenntartható Magyar Egészségügyért Egyesület, illetve a négy hazai orvosképző egyetem Hallgatói Önkormányzata. Az esemény közös kampányuk része volt, amely a „Hála-Pénz – hálát a betegtől, pénzt az államtól” nevet viseli.

Céljuk, hogy minél több szervezet nyilvánítsa ki elkötelezettségét egy fenntarthatóbb egészségügy iránt. A Magyar Rezidens Szövetség ezért az ügy előremozdításának érdekében még korábban aláírt egy megállapodást az említett orvostudományi karok hallgatói önkormányzataival, így a pécsivel is.

Az összefogás résztvevői  javítani szeretnék a hazai egészségügy állapotát. Szerintük azonban ez nem érhető el az egészségügyi dolgozók bérének rendezése, illetve a hálapénz megszüntetése nélkül.

Horváth Katica, ötödéves általános orvostanhallgató, a PTE ÁOK HÖK tagja lapunknak elmondta, hogy sűrűn szoktak egyeztetni a Magyar Rezidens Szövetséggel, legutóbb éppen két hete értekeztek. Egyelőre azonban még csak a közös irányvonalakat tervezték meg.

– Első körben végeztünk egy kérdőíves felmérést, amelynek most zajlik az elemzése. Nem ismerünk tehát még minden véleményt, de mi úgy látjuk, hogy az orvosok számára egy bérfejlesztés, illetve egy bértábla bevezetése lenne hasznos. Ezen kívül más problémákat is meg kellene oldani, hiszen vannak például olyan rezidensek, akiket azért nem engednek műteni, mert így ők kapnák meg a hálapénzt – mondta el Horváth Katica.

[frame]

Mit gondolnak róla az orvostanhallgatók?

Egy idei felmérés szerint az ebben a tanévben államvizsgázó orvostanhallgatók 62 százaléka nem ért egyet a hálapénzzel, mégis szükségesnek tartja azt. Mindössze 20 százalékuk utasítja el teljesen a paraszolvenciát. A hallgatók 56 százaléka csak abban az esetben nem fogadna el hálapénzt, ha fizetésüket a duplájára emelnék. A felmérés szerint ugyanakkor a válaszadók 56 százaléka Magyarországon szeretne elhelyezkedni.

[/frame]