Igazi civilek, akik minden erejükkel Pécset segítik

Több mint kétezer civil szervezet működik ma Pécsen, számuk pedig egyre csak nő: a legtöbben a gyermekekért, állatokért, tisztább levegőért, sportos életmódért és a kultúráért kívánnak tenni. Egyes szervezetek több mint huszonöt éve munkálkodnak városunkban, a legtöbb csoport aktívan részt is vesz a város életében. Merész vállalkozás csak néhányat kiemelni közülük, a teljesség igénye nélkül viszont mi mégis megtesszük.

hirdetés

Újabb és újabb hiányterületek jelennek meg, és sok forrásra lehet pályázni – emiatt van az, hogy egyre többen kezdenek bele valamilyen segítő szándékú tevékenységbe, nemes célokért küzdve. Legtöbben közülük a gyermekekért, állatokért, növényekért, tisztább levegőért, sportos életmódért, kultúráért kívánnak tenni. Vannak olyan civil szervezetek, melyek már 25 éve munkálkodnak Pécsen, de újabb és újabb szervezetek ütik fel a fejüket, valamilyen hasznos célt követve. Ilyeneket próbálunk most bemutatni.

Mecsek Zöldút Egyesület

A Mecsek Zöldút Egyesület elsősorban külföldi példákon felbuzdulva kezdte meg működését hat évvel ezelőtt. A szervezet célja, hogy felkutassák a környékbeli falvak helyi értékeit, termékeit, szolgáltatásait, programjait, hagyományait és gasztronómiáját, ezáltal úgynevezett “zöldutakat” jelöljenek ki a környéken. Az így felfestett túraútvonalak a falusi gazdaságokat, őstermelőket, vendéglátóhelyeket hivatottak bemutatni, ha úgy tetszik összekötni. Rajtuk végigsétálva, illetve kerékpározva a turisták, vagy a környékbeliek általában komplex, leginkább gasztronómiai jellegű programokon vehetnek részt.

Az egyesület továbbá elkötelezett a vegyszer- és tartósítószer-mentes, szezonális helyi termékek népszerűsítésében, a vadon termő növények, gombák környezetbarát gyűjtésében, használatában, valamint az egészséges táplálkozásra való figyelemfelhívásban. Ezen szempontoknak megfelelően válogatják és keresik fel a településeken fellelhető vendéglátóhelyeket, őstermelőket.

Mecsek Maraton Team

A Mecsek Maraton Teamet 2014 januárjában alapította egy Pécsen és környékén élő, sportolni szerető baráti társaság azzal a céllal, hogy minél több embert buzdítsanak az egészséges és sportos életmód folytatására. A csapat rögtön alakulásának évében 95 rendezvényen indult összesen 495 résztvevővel. A Nagyatád ExtremeMan Országos hosszútávú triatlon bajnokságon rekordszámú, 41 fős nevezéssel képviselte az egyesületet. A hazai események mellett 13 külföldi hegyi- és országúti kerékpár, terepfutás, illetve triatlon versenyen is jelen voltak – és ez még csak a kezdet.

Szabó-Kopjár Ildi is a Mecsek Maraton Team tagja, róla itt írtunk!

Mint mondják – az egyesület egyébként minden elérhető segítséget megad tagjai felkészüléséhez, annak érdekében, hogy már a csatlakozás évében részt vehessenek saját szintjükön komoly versenyen, legyen ez akár egy hobbi futóverseny, akár egy félmaratoni vagy maratoni táv. A legnagyobb előnyt a szervezet szerint a közösséghez való tartozás, a közös felkészülés jelenti.

Területfejlesztők a vidékért Egyesület

Pécsen négy óvodában, közel tíz éve fiatal külföldi önkéntesek segítenek az óvónőknek és dadusoknak, illetve játszanak a kis lurkókkal. Egy nemzetközi európai önkéntes program keretein belül akár hónapokat is eltöltenek a városban az idegen ajkúak a pécsi Területfejlesztők a Vidékért Egyesületnek köszönhetően.

Mint ahogy korábban mi is írtunk róla, a gyerekek imádják őket. Mindegyik fél számára roppant izgalmas az első hetekben, hogy nem tudnak szóban kommunikálni egymással, a külföldi fiatalok csak lassan tanulnak magyarul. Addig „kézzel-lábbal” értetik meg magukat.

hirdetés