Fiatalok, okosak és ösztöndíjasok

Tizenegy arra érdemes fiatalnak adott át polgármesteri ösztöndíjat hétfőn Páva Zsolt polgármester. A városháza közgyűlési termében tartott ünnepi eseményen a városvezető kiemelte, hogy szükség van a tehetséges, kiemelkedő tanulmányi és sporteredményekkel rendelkező fiatalok megtartására – ehhez jelent egyfajta motivációt ez az ösztöndíj.

hirdetés

Több mint egy évtizede pályázhatnak középiskolások és egyetemi hallgatók Pécsen a polgármesteri ösztöndíjra. A hétfőn ünnepélyes keretek között átadott ösztöndíjakra kétmillió forint állt rendelkezésre, amelyet ezúttal tizenegy tehetséges fiatal érdemelt ki 43 pályázó közül. A nyertesek fejenként 181 ezer forintot kapnak tanulmányaik, kutatásaik vagy felkészülésük finanszírozására.

Páva Zsolt polgármester beszédében azt hangsúlyozta, a mai világban mennyire fontos, hogy a tehetséges, kiemelkedő tudással rendelkező fiatalok Magyarországon maradjanak és itthon legyenek az ország (vagy szülővárosuk) javára.

polgármesteri ösztöndíjak, hl12
Bagi Judit.

– Az elmúlt évek azt mutatják, hogy folyamatosan növekszik az érdeklődés az ösztöndíjprogram iránt, ezért a pályázati keret végessége okán sajnos nem minden fiatal részesülhet támogatásban. De valóban a legjobb, legtehetségesebb tanulók kapják meg az ösztöndíjat, ami nemcsak az anyagiak szempontjából fontos, hanem erkölcsi elismerést is jelent a sikeresen pályázók számára.

polgármesteri ösztöndíjak, hl08
Balázs Viktória

A városvezető szerint a mai, vetélkedésre és a minél jobb pozíciók elérésére irányuló versenyfutás korszakában felértékelődik egy adott ország vagy település megtartóképessége.

polgármesteri ösztöndíjak, hl02
Sal Dávid

– Sokan képzelik el karrierjüket külföldön vagy máshol, ezért ez az ösztöndíj egyfajta motivációt jelenthet a fiatalok számára, hogy Pécsen maradjanak és a város, a város gazdaságának fejlesztését segítsék tudásukkal, tehetségükkel és szorgalmukkal.

polgármesteri ösztöndíjak, hl14
Balázs Viktória, Baka Dorottya, Raposa Bence, Hajba Gergő, Bagi Judit

Baka Dorottya, a támogatásban részesülő egyik egyetemi hallgató az egészségtudományi kar dietetikus szakán tanul, nem mellesleg sikeres sportoló. Úszóként részt vett már a pekingi olimpián, valamint világ- és Európa-bajnokságokon.

polgármesteri ösztöndíjak, hl01
Baka Dorottya a riói paralimpiára készül.

– Megtiszteltetés, hogy megkaptam ezt az ösztöndíjat, hiszen ebből a pénzből jó néhány edzőtáborba és versenyre is eljuthatok. Nagy segítséget jelent, hogy a város anyagilag is támogat abban, hogy kijussak a riói paralimpiára, ahol már a döntős helyezéssel is elégedett lennék – fogalmazott.

A mostani ösztöndíjprogram során a következő fiatalok nyerték el a támogatást:

PhD-hallgatók:

Bagi Judit
Hajba Gergő
Raposa László Bence

Egyetemi képzésben vesz részt:

Baka Dorottya
Balázs Viktória
Biró Zsófia
Pavelka Alexandra
Sipos Balázs

Középiskolai tanulmányokat folytat:

Lukács Lívia
Pais Kálmán Dominik
Sal Dávid