Figyelem! Szeptembertől megváltozik a pécsi buszozás!

Máshogy járnak majd a buszok, figyeljük az új menetrendet!

A szeptember elsejei iskolakezdéssel egy időben változik meg Pécs buszközlekedése. A diákok és szüleik napi rutinjához jobban igazodó, sűrűbb őszi járatok mellett azonban szeptember elejétől a buszközlekedés kelet-nyugati tengelyén – tehát Uránvárostól a keleti városrészig – új járatokat is indít a Biokom Nkft. Mobilitási Központja.

hirdetés

Somogy, Vasas, Hird

Az új hálózat bevezetésével a Somogyot, Vasast, Hirdet érintő 13-as, 13Y, 14-es, 14Y, 15-ös és 113-as járatokat csúcsidőben (munkanapokon 4 és 8 óra, valamint 13 és 18 óra között) a 2-es és a 4-es járat vonalába kötik. Ennek az újításnak köszönhetően a 13-as, a 13Y, a 15-ös és a 113-as járatok a 4-es vonalán járnak majd Uránvárostól a Budai Állomásig, utána megszokott vonalukon haladnak tovább István-aknára vagy Hirdre.

Ugyanebben az időszakban a 14-es és a 14Y busz útvonalát a 2-es járat vonalába vezetik. Az így létrejövő járatok 102-102Y jelzést kapnak. Azért volt szükség ezekre a változtatásokra, mert a Mobilitási Központ felmérései alapján ebben az időszakban ezeken a járatokon a Zsolnay-szobor és a Főpályaudvar között nagyon kevesen utaznak, ezért olyan irányba hosszabbították meg a fenti járatokat, amerre a pécsiek gyakrabban és többen mennek közvetlen buszokkal.

Máshogy járnak majd a buszok, figyeljük az új menetrendet!

Természetesen továbbra is marad a Főpályaudvar és Vasas között közvetlen járat. A megmaradó, csúcsidőn kívüli 14-14Y járatok a jelenlegi útvonalukon közlekednek.

A megmaradó 13-13E-13Y-15-15A járatok a 104-104E járatok útvonalához igazodóan a Vásárcsarnok felé közlekednek. Délelőtt néhány többletjárat indul továbbá Somogy – István-akna felé a Budai Állomásról, illetve 14Y járatok is indulnak a Zsolnay-szobor felé. A változás célja, hogy a somogyi, vasasi, hirdi városrészből is közlekedjen buszjárat a Vásárcsarnok felé.

Az új vonalak eredményeképp Vasasról, Somogyból és Hirdről közvetlenül lesz elérhető Uránváros a csúcsforgalmi időszakokban. A fent említett járatok csúcsidőn kívül kisebb módosításokkal közlekednek majd, melyekről a Mobilitási Központ honlapján tájékozódhatnak a pécsiek. Újdonság továbbá, hogy lakossági kérésre Hird felé szombaton este 19 óra után próba jelleggel is indul járat a Budai Állomásról, valamint a 113-as járatok jelzése is megváltozik 13E-re (a városi gyorsított, azaz expressz járatok ezentúl ezzel a jelzéssel indulnak).

A szeptember elsejétől induló új járatok és vonalaik:

104: Uránváros – Főpályaudvar – Vásárcsarnok – Árkád – Budai Á. – Somogy – István-akna
104E: Uránváros – Főpályaudvar – Vásárcsarnok – Árkád – Budai Á. – Hird
104Y: Uránváros – Főpályaudvar – Vásárcsarnok – Árkád – Budai Á. – Somogy – Hird
102: Uránváros – Egyetemváros – Árkád – Budai Á. – Petőfi-akna
102Y: Uránváros – Egyetemváros – Árkád – Budai Á. – Somogy – Petőfi-akna

Újhegy

Érintik a változások az Újhegy felé közlekedő járatokat is, hiszen a városrészt a 4Y mellett az új 60Y jelzésűekkel is elérhetik a pécsiek szeptembertől. A 60Y járatok délután indulnak, az Aidinger János út – Csontváry utca – Krisztina tér – Enyezd utca – Vásárcsarnok – Árkád – Budai Állomás – Újhegy – Róka utca – Budai Állomás vonalon 20 percenként. Annak köszönhetően, hogy ezek a járatok a Palahegy utca déli részét és az ott található új Róka utcai megállót is érintik, javul a városrész buszos elérhetősége. Délután a 4Y és a 60Y járatok 10 percenként járnak majd Újhegyre.

Mecsekszabolcs

A 2E jelzéssel induló új járatok a Budai Állomástól a 48-as térig megállás nélkül haladnak majd, a Mobilitási Központ célja az expresszjárattal az, hogy a városrészen élők reggelente gyorsabban jussanak el a forgalmasabb csomópontokig, így pedig munkába is.

Sűrűbben járnak majd a buszok

Emellett fontos tudni, hogy a városrészbe közlekedő 2-es és 60-as járatok délután egyenletesen, 10 percenként fognak járni szeptember elejétől.

Hősök tere

A Hősök terét gyorsabban érik el a 2A járatok, fél óra helyett 20 percenként. Ebből kifolyólag az Egyetemváros – Kórház tér – Zsolnay-szobor útvonalon is gyakrabban járnak majd a csuklós buszok.

Új 30Y

Lakossági észrevételeknek megfelelően hosszabb útvonalon jár majd a 30Y, a járat a Budai Állomás és a Klinikák között közlekedik szeptember elsejétől. A reggel Újhegyről induló járat a Bajor utcától indul (Bajor u. – Újhegy – Klinikák vonalon). Ezáltal reggel a Palahegy utca déli részéről is kedvezőbb lesz a Belvárosba jutás.

Kertváros

A Mobilitási Központ Kertváros és a Budai városrész között a délutáni órákban sűrűbben fogja indítani a 60-asokat, melyek kiegészülnek a fent említett, Újhegyig közlekedő új 60Y vonallal. A járatok 15 helyett 10 percenként indulnak majd.

Csak a kertvárosi végállomáson van pihenőhelye a sofőröknek

Emellett a legsűrűbben lakott városrészt a Klinikák és a Vásárcsarnok megállókat is érintő 103-as járattal már hétvégente is elérhetik a pécsiek.

Uránváros

Uránvárosba is gyorsabban juthatnak el a buszozók, hiszen délelőtt a 25-ös és 26-os járatok mellett a 27-es és 28-as buszok is indulnak majd a városrész felé. A már említett, új 102-es és 104-es járatoknak köszönhetően a 4-es járatcsoport (4, 4Y, 104) és a 2-es járatcsoport (2, 2A, 102) buszaira is gyakrabban számíthatnak a buszozók.

Hársfa út, Ledina

A 27-es és 28-as buszok az új menetrendben már a délelőtti időszakban is indulnak, így tehát napközben is találhatnak megfelelő közvetlen járatokat azok, akik Pécsbánya vagy a Hársfa utca környékére szeretnének eljutni.

Deindol, Mecsekszentkút

A korábban 80-80 percenként induló 22-es és 24-es járatok helyett szeptembertől a 60-60 percenként induló 23Y és 24-es buszok közlekednek majd hétvégente.

II-es rakodó

A 26-os és a 26Y járatok a korábbi 40 percenkénti indulás helyett 30 percenként indulnak majd a II-es rakodó felé délelőtt.

A városüzemeltetési dolgozók és a buszsofőrök új pihenőhelye

A Fagyöngy utcában kap helyet a későbbiek folyamán egy könnyűszerkezetes mobilház, ahol a buszvezetők és a városüzemeltetés munkatársai is eltölthetik pihenőidejüket. Az új pihenőhelyiség kialakítása körülbelül egy év alatt megtérül és évente 6-8 millió forint megtakarítást hoz majd a városüzemeltetésért felelős cégnek, mivel a Fagyöngy utcából így már nem fognak üresen járni a Kertvárosba garázsmenetként átálló buszok. Ezek a garázsjáratok jelenleg ugyanis azért szükségesek, hogy a buszsofőrök a törvényben előírt pihenőidejüket kulturált körülmények között, egy arra alkalmas pihenőhelyiségben tölthessék el. Ilyen helyiség jelenleg a kertvárosi pályaudvaron található.