Úgy lesz vége a nyárnak, hogy még el sem kezdődött

A szerdán várható heves zivatar és felhőszakadás veszélye miatt több megyére másod- és elsőfokú figyelmeztetést adott ki a meteorológiai szolgálat.

Az Országos Meteorológiai Szolgálat az MTI-hez kedden eljuttatott veszélyjelzésében azt írta: szerda délig nem várható veszélyes időjárási jelenség, délutántól azonban nyugat felől heves “zivatartevékenységre” lehet számítani.

hirdetés

Délután először az Alpokalján várható zivatar, amely este már a Dunántúl más, főként középső részei fölé is átterjed. A zivatarokat 80-100 kilométer/órás szél, jég is kísérheti, helyenként rövid idő alatt 30-50 milliméter csapadék is eshet.

A zivatarok várhatóan késő este, éjfél körül érik el a Duna vonalát. A heves zivatar veszélye miatt Fejér, Győr-Moson-Sopron, Somogy, Vas, Veszprém és Zala megyére narancssárga, vagyis másodfokú, Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Komárom-Esztergom, Tolna és Pest megyére, valamint a fővárosra citromsárga, elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

A felhőszakadás veszélye miatt Vas, Veszprém és Zala megyére adtak ki másodfokú figyelmeztetést. Azokban a megyékben rövid idő alatt akár 50 milliméternél több eső is hullhat. Emellett, ugyancsak felhőszakadás miatt Baranya, Bács-Kiskun, Csongrád, Fejér, Győr-Moson-Sopron, Komárom-Esztergom, Somogy, Tolna és Pest megyére, valamint Budapestre elsőfokú figyelmeztetést adtak ki.

Az előrejelzés szerint szerdán a legalacsonyabb hőmérséklet általában 8-16 Celsius-fok között alakul, a Dunántúl magasabb részein lesz a legenyhébb idő, az Északi-középhegység völgyeiben azonban hidegebb is lehet. A legmagasabb hőmérséklet többnyire 23-28 fok között valószínű, a Fertő-tó környékén és az északkeleti határvidéken lehet hűvösebb.

Csütörtökön a rövid napos időszakok mellett gyakran lesz erősen felhős az ég, többfelé várható eső, zápor, elszórtan zivatar. A szél csak zivatarok környezetében erősödik meg. A minimumhőmérséklet 9-15, a maximumhőmérséklet nagyrészt 19 és 25 fok között alakul, néhol délen a hosszabban napos részeken lehet kissé melegebb.

Pénteken is többfelé várható eső, zápor, elszórtan zivatar. Több helyen megerősödik, a Dunántúlon néhol viharossá is fokozódik a szél. A leghidegebb órákban 9-16 fok lehet. Nappal többnyire 14-21 fok között alakul a hőmérséklet, délen lehet a melegebb, ott néhol 26 fok is lehet.

A rövid napos időszakok mellett szombaton is több helyen valószínű eső, zápor, néhol zivatar. Sokfelé erős, északkeleten és nyugaton viharos lesz a szél. A minimumhőmérséklet 9-15, a maximumhőmérséklet 14-22 fok között alakul, északnyugaton lesz a hidegebb.

Vasárnap is erősen felhős, vagy borult lesz az ég, elsősorban keleten valószínű eső, zápor. Több helyen viharossá fokozódik a szél. A leghidegebb órákban 8-13 fok lehet. Nappal 13-18 fokig melegszik a levegő, keleten lesz a hidegebb – olvasható az előrejelzésben.