Liftek százai állhatnak le Pécsen?

A régebben épült pécsi társasházak, panelek liftjeinek túlnyomó részét teljes felújításnak vagy cserének kell alávetni 2020-ig egy új kormányrendelet értelmében. A szakemberek szerint az érintett lakóközösségek jól teszik, ha már most elkezdenek gyűjtögetni a lakásonként 50-100 ezer forintos kiadásra.

A liftek üzemeltetését szabályozó új kormányrendelet szerint Pécsen is több száz lakótömbnél kellene teljes körűen felújítani vagy cserélni a felvonót öt éven belül. Ez kimondja, hogy azokat az eszközöket, amelyeket húsz évnél régebben építettek be vagy újítottak fel teljesen, 2020-ban szabványossági felülvizsgálatnak kell alávetni.

A lakásszövetkezetek szerint Pécsen több száz olyan épület van, amelyekben nem hajtottak végre komplett felújítást a felvonókon, így várhatóan rengeteg tömbházban kell készülni milliós kiadásokra a határidőig, ugyanis nem tudnak majd megfelelni az egyébként 2018-tól hatályos új szabványoknak.

Lift12

– Teljes felújítás is volt egy-két pécsi társasháznál az utóbbi húsz évben, de a liftek túlnyomó többségénél a biztonságos működéshez szükséges javításokat végeztek el – mondta lapunknak a Kertváros Lakásfenntartó Szövetkezet elnöke, Balatoni Árpád. Hozzátette: eddig az volt a gyakorlat, hogy évente kétszer kötelezően ellenőriztették a lifteket, s a szükséges felújításokat – amelyeket a szakhatóságok is előírhatnak – időről időre megtették. Ennek köszönhető, hogy a tömbházak felvonói példásan működnek, s alig vannak problémák.

Az új szabályozás értelmében Balatoni Árpád szerint mostantól az a feladat, hogy a társasházak elkezdjenek gyűjtögetni a felújításokra, de meglátása szerint az adott öt év múlva esedékes határidőig ezek a korszerűsítések amúgy is megtörténnek, azaz a régi alkatrészeket korszerűekre cserélik.

– Sok helyütt már kicserélték az utóbbi években az addig kézzel nyitható ajtókat automatára, a kötélzetet, a tárcsát; a vezérlés cseréjére viszont még nem kerítettek sort több helyütt – mondja Balatoni. Az elnök hozzátette: időben jelzik majd a szabályváltozást a lakóknak, mert az Építésügyi Minőségellenőrző Innovációs Kft. leállítja a lifteket, ha nem felelnek meg az előírásoknak.

Egy régi lift teljes felújítása egy pécsi tízemeletesben 2-3 millió forintba is belekerülhet, azaz lakásszámtól függően ez otthononként 50-100 ezres tétel is lehet. Nagy kérdés, hogy ezt hogyan fogják a lakók kigazdálkodni, hiszen sokan ma is lógnak a közösköltséggel, a közüzemi számlákkal.

Orosz Rudolf, a pécsi liftek javítását, ellenőrzését végző Misinaszervíz Kft. képviselője azt mondta lapunknak, még meglehetősen képlékeny a szabályozás értelmezése, mert 2020-ban a 2018-ban életbe lépő új szabványok szerint kell majd üzemeltetni a lifteket. Azokról ugyanakkor ma még nem tudni semmit. Feltételezhető azonban, hogy a maiaknál szigorúbb lesz, azaz mindenhol szükség lesz modernizációkra.