A Földről és a Tubesről emlékeztünk

Április 18-a a pécsiek számára nem csak a Föld Napja, de egyben megemlékezés a Tubes megmentésére létrejött civil összefogásról. A cudar idő ellenére sokan gyűltek össze a tettyei romoknál, hogy a környezettudatos életmódról tanuljanak, egyben a Tubes megmentéséről emlékezzenek meg.  A rendezvényt Csizi Péter országgyűlési képviselő nyitotta meg.

hirdetés

Évek óta hagyomány már Pécsett, hogy a Tettyén színes forgatag vár mindenkit a Föld Napja alapeszméje szellemében. Ez idén sem volt másképp, a házigazdák a hagyományoknak megfelelően a Duna-Dráva Nemzeti Park Igazgatóság, valamint pécsi és Pécs környéki szolgáltatók, civil szervezetek voltak. Szerencsére a pécsieket nem tántorította el a cudar idő.

IMG_0752

IMG_0725

– A magyar természetvédelem több mint 100 éve intézményesült formában foglalkozik a védett területek megőrzésével és a környezetvédelemmel, melyet nem csak egy napon kell, hogy ünnepeljünk, hanem az év összes napján, hisz a Földre mindig, minden nap kellene gondolnunk – köszöntötte a jelenlevőket Závocky Szabolcs, a Duna-Dráva Nemzeti Park igazgatója. A rendezvényt  Csizi Péter országgyűlési képviselő nyitotta meg, és hozzátette, hogy az április 18-a nem csak a Föld Napja, hanem 5 éve a tubesi civilek győzelmét is ezen a napon ünnepeljük.

A megnyitó keretében hirdették ki a Pécsi Kulturális Központ rajzpályázatának, illetve a Nemzeti Parki Termék Védjegy pályázat nyerteseit is. Ez utóbbi győztesei Szent Eszter lekvárjai, illetve Sztellik Endre szörpjei voltak. A gyermekek nyertes rajzait pedig jövő héttől a Szivárvány Gyermekházban tekinthetik meg az érdeklődők.

IMG_0745

IMG_0754

Folyamatos program volt egész szombaton a pécsiek által már jól ismert ASzPIK Alkotói Piac, de volt állatsimogató, retro könyvvásár, ÖKOLÉPJ társasjáték, kvízek, tesztek, a gyerekek pedig játék módon ismerkedhettek meg a természetvédelem gyakorlati munkáival, madárgondozással, az ökogazdálkodással, illetve a hulladékból készült játékokkal.

IMG_0757