Folyamatos párbeszéd: a vásárcsarnok bérlőivel is tárgyal a város vezetése

A várost és a pécsieket érintő ügyekben folyamatosan zajlanak olyan egyeztetések, párbeszédek társadalmi viták, lakossági fórumok, melyek során a Pécsett élők közvetlenül a város vezetőségével oszthatják meg észrevételeiket, javaslataikat, problémáikat.  

A városvezetés célja, hogy a pécsieket érintő ügyekben folyamatosan tájékoztassa a lakosságot, ugyanakkor ezen felül fontos, hogy az érintetteket be is vonják az aktuális egyeztetésekbe. Jó példája a város vezetősége által kezdeményezett párbeszédre az október 13-án a NEVKO-ban megrendezett éves közmeghallgatás, melyen részt vett Péterffy Attila polgármester, Ruzsa Csaba és Bognár Szilvia alpolgármesterek mellett több képviselő is. A legfontosabb téma itt egyértelműen az új és a régi vásárcsarnok ügye volt, a közmeghallgatáson derült ugyanis ki, hogy 2021 augusztusában már ki kell költözniük a bérlőknek a régi épületből egy évre. A vásárcsarnok bérlőinek problémáit, észrevételeiket és javaslataikat már ezen az eseményen is felmérték, azonban a közeljövőben a város vezetői és a bérlők között részletesebb tárgyalásokra is sor kerül.

-Jelezték felénk a vásárcsarnok árusai, hogy szeretnének a város vezetésével a témát érintő konkrét ügyekben is tárgyalni, mi pedig természetesen erre nyitottak vagyunk. Felállítottak egy delegációt, akikkel november első hetében már le is ülünk egyeztetni az ügyben – mondta lapunknak Ruzsa Csaba.

Egyeztetnek az árusokkal

Hasonló párbeszéd alakult ki nemrég a városvezetés és a pécsi kerékpárosok, biciklis szervezetek és környezetvédők között az elmúlt év során Pécsett megépült új bringautak, a meglévő kerékpáros úthálózat, a kerékpárosok megítélése, és persze a Ferencesek utcájáról elterelt biciklisek kapcsán. Mint ismert, október 26-án a Zöld Fiatalok Egyesülete hirdetett a témában lakossági fórumot, melyen Péterffy Attila és Ruzsa Csaba is részt vettek, hallgatóként és felszólalóként egyaránt.

Péterffy Attila a biciklis fórumon

A városvezetés a folyamatos közös egyeztetés jegyében indít társadalmi vitát jövőre arról az új pécsi parkolási rendszerről, melynek részleteit az önkormányzat október 26-án ismertette sajtóközleményükben. Mint ismert, a cél többek között az, hogy a kedvezményeket szigorúbb szabályok és ne egyéni döntések alapján ítéljék meg, mivel a forgalomcsillapított övezetek forgalma az évek alatt jelentősen megnőtt. A tervek szerint csak a közérdekű feladatokat ellátó, a város működését biztosító szervezetek kaphatnak majd kedvezményeket, továbbá fontos, hogy az órával ellátott, feladatalapú engedélyek megmaradnak, melyeket újra kiválthatnak a nappali szociális ellátást végző szervezetek, illetve élhetnek ezzel a lehetőséggel a hajléktalanokkal foglalkozók és a védőnők is. Az új rendszer tervezetének szövegét már elküldték a témában érintett pécsi közigazgatási és civil szervezeteknek, és feltöltötték a gov.pecs.hu oldalra, ahol mindenki elolvashatja és véleményezheti azt.

A parkolási rendszer módosításába is beleszólhatnak a lakosok

Ruzsa Csaba emlékeztetett arra is, hogy a Pécsi Nemzeti Színház igazgatói pályázata kapcsán is indult több informális civil egyeztetés, valamint sor került egy civil szervezetek által szervezett vitára is két igazgatójelölt között.

A lakosokkal történő folyamatos kommunikáció szellemiségében tartanak továbbá lakossági fórumot a város építési szabályozásának felülvizsgálatáról, településfejlesztésről és -rendezésről november 11-én, 15 órakor a polgármesteri hivatalban.