Kordont bontott Páva Zsolt

A pécsi polgármester minden kordont lebontott a Leonardo-ló körül, így már zavaró tényező nélkül lehet fotózni a 8,5 méteres kolosszust a Széchenyi téren. A Leonardo da Vinci találmányait felvonultató kiállítás 19 nap múlva nyílik meg Pécsett.

hirdetés

Páva Zsolt pécsi polgármester – a kordonbontás után – azt mondta, április 15-től Leonardo da Vinci majdnem száz, mérethű találmányát mutatják be Európában egyedülálló kiállítás keretében a Martyn Ferenc Múzeumban és a Modern Magyar Képtárban.

lo5

– A nagyszabású tárlat segítségével közelebb kerülhetnek a reneszánsz világhoz a pécsiek és az ide érkezők. Nem pusztán kulturális értelemben vett szenzáció lesz ez, hanem egy olyan attrakció, amely várhatóan jelentősen növeli idén a Pécsre látogatók számát – mondta Páva.

Az alkotás mellett egy háromnyelvű tájékoztató táblát is elhelyeztek a szobor történetéről és a hamarosan megnyíló tárlatról, amelyen egy, a kiállítás megnyitásáig hátralévő napok számát jelző zászló leng. Ez utóbbit minden nap délután zenés felvonulás után cserélik a kiállítás gazdái.

lo2

Leonardo lova hamarosan díszkivilágítást is kap, amely időről-időre változik majd, érdekes fényjátékot vetve a kolosszusra.

Leonardo szobrának üveggyapotból készült mását a nap huszonnégy órájában őrzik, s a balesetek elkerülése érdekében talapzatára nem engedik felmászni az embereket.

A szobor eredetijét Leonardo Francesco Sforzának, Milánó hercegének tervezte bronzból, azonban csak annak mérethű agyagmodellje készült el az 1400-as évek második felében. Ezt a várost megszálló francia katonák pusztították el a 15. század végén.

[youtube url=”https://www.youtube.com/watch?v=8Dsx7CvYs70″ width=”650″]

Az április 15-én nyíló és szeptember 30-án záruló kiállítás lesz az eddigi legnagyobb volumenű összefoglaló Leonardo mérnöki munkásságáról. Páva Zsolt korábban emlékeztetett arra, hogy 2007-ben Debrecenben volt már egy hasonló rendezvény, ám a pécsi méretében is meghaladja azt és tematikájában eltér a cívis városban megtartott Leonardo-tárlattól.

A baranyai megyeszékhelyen a reneszánsz lángelme találmányai alapján készült mintegy hatvan mérethű modellt, eredeti rajzokat, kéziratokat mutatnak be, valamint multimédiás eszközökkel segítik a látogatók eligazodását Leonardo korában.

Az anyag a JPM két egységében, a Martyn Ferenc Múzeumban és a Modern Magyar Képtárban 1500 négyzetméteren várja majd a látogatókat.

Pécs polgármestere korábban azt mondta a Leonardo-kiállítás várhatóan az év tárlata lesz Magyarországon, de feltehetőleg Közép-Európában is, amely remélhetően legalább 150 ezer látogatót vonz majd. A kiállítás és a szobor Pécsre hozatala 700 ezer eurós (több mint 200 millió forintos) költségét a múzeum finanszírozza, de a reményeik szerint a 2-3 ezer forintos jegyárakból érkező bevétel nyereségessé teszi a tárlatot, járulékos hatásai pedig pozitívan érintik majd megyeszékhely szállásadóit és vendéglátóegységeit is.

 • re névtelen

  Én is nagyon örülnék, ha igazi Leonardo alkotásokat látnék.
  Sajnos ezek csak utángyártott modellek. Olyanok, amelyek már Debrecenben és Budapesten láthatóak voltak. Ez egy gagyi tárlat, mert nincsen benne egy igazi műalkotás sem. Ezekről a találmányokról már számtalan könyvben lehetett olvasni is. Leonardo zseni volt, de a mi városvezetésünk sajnos nem. Bevették ezt a cumit. Még 20 000 látogató sem lesz 2-3 ezerért nem hogy 150 000.

 • Pepe

  Editnek:

  Én szeretek Pécsett élni. Van munkám, amiből el tudom tartani a 3 gyerekes családomat. Ehhez sokat tanultam, Pécsett diplomáztam. Szeretem a várost, mert elég nagy, hogy megtaláljam a szórakozásomat, de elég kicsit hogy “összefussak” a barátaimmal. Szerintem Pécs szebb lett az elmúlt években. Szeretnék itt megörgedni a családommal.

 • Varga

  Kedves Névtelen! Elárulná, melyik kiállított tárgy Leonardo da Vinci saját, eredeti műve? Ja, hogy egyik sem? Örülök, hogy önnek egy életmű elvetélt ötleteinek a másolatai is örömet okoznak. Sajnos, nekünk igazi művészetre fogékony embereknek ez csak egy átlátszó becsapás, ami politikai és üzleti érdekeket szolgál.

 • Névtelen

  Kedves Pécsiek!

  Ne csináljunk mindenből politikát!!!
  Ez a látvány egy óriási lehetőség…, és valakik ezt megszervezték és létrehozták(ezt ne felejtsük el), hogy mi is láthassuk ezt a csodát.
  A politikát félretéve köszönjük a Polgármester Úr közreműködését!!!

  Örüljünk ennek az óriási lehetőségnek!

  Leonárdó művei Pécsen!!!… hihetetlen!!!

  Már gyermekkoromban olvastam Michelangelorol és Leonardoról. Nagyon megfogott a munkásságuk.

  És most mi,helybéliek is közvetlenül láthatjuk egy nagy, világhírű művész munkáját.
  Ha látok egy ilyen mesterművet, ámulok és bámulok: ember hogy tudott ilyet nagyot és csodálatosat alkotni???

  A Leonardo kiállítás egy óriási esemény a városunkban!

  Az Ő helyében ti nem ezt tennétek??? (Megadni ezt az élményt a város lakosságának, hogy láthassák ezt a mesterművet! A túrisztikai lehetőségekről nem is beszélve…)
  Az egy dolog, hogy Leonardo Da Vinchi nem Pécs főterére tervezte ezt a szobrot. De teljes egészében most itt van és láthatjuk…

  Köszönöm a lehetőséget!!!

 • Hunyor

  Ha Páva azt hiszi, ezzel a vásári bóvlival kiszúrhatja a pécsiek szemét, akkor téved! Nem felejtettük el, mit csinált ebből a városból: adóssághegyek, ingatlanadó, megszűnt munkahelyek tízezrei, pangó kulturális élet, elvándorló fiatalok, elszegényedés. Soha többé Pávát, bennünket nem tesz többé lóvá!

 • pézé

  lagor, te … izé …!
  Hát, nem is tudom mit lehetne hozzád fűzni. Ugye csak hülyéskedtél és ugye valójában nem él közöttünk egy ekkora tahó.

 • Edit

  Egyszer szeretnék látni egy elégedett pécsit. Pontosabban, egy pécsit, aki valaminek örülni tud és nem méltatlankodik, nem keresi a “de”-t és az “igen ám”-ot. Sőt, nem egy pécsit, hanem egyetlen ilyen magyar embert szeretnék látni. A 10 millió méltatlankodó országa vagyunk. Pártállástól függetlenül.

 • na

  lagor Te aztán bemutatkoztál, megadtad a kellő minősítést magadról!!! Ja és Lócitrom Te meg követted, ill. lagog követett Téged!
  Ennyi böszme népet!)))

 • lagor

  Vigyék innen ezt az állatot ! A kis embernek nem kell ide ! Félelmetes ! Remélem vanaki majd meg rongálja vagy össze firkálja ! A sok bunkó túrista ne jöjjön ide !

 • Magyar

  Én biztos megnézem a kiállitást, és örülök ha a városomban hasonló események /kulturális, sport, stb/ lesznek. Sajnos vannak akiknek ha minden ingyen lenne az sem volna jó! De itt nem irnék ilyenről.

 • Mint a főnök

  Ebben is utánozza vityát