Folyamatosan támogatja az állam és Pécs is a Jelenkor folyóiratot

Nem igaz, hogy nem kap pénzt a Jelenkor folyóirat, sőt hároméves ciklusban kapnak forrást – reagált a Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, Lőrinczy György arra a magát oknyomozónak tartó lap hírére, miszerint példátlan módon nem kapott pénzt a folyóirat. Kiderült, idén már 15,7 millió forintot megítéltek számukra, az elmúlt hat évben pedig 160 millióval segítette a város és az állam a kulturális periodikát. 

hirdetés

Az Átlátszó megpróbált politikai okokat is felvillantani, amikor arról írt, hogy „a pécsi székhelyű Jelenkor folyóirat történetében először fordult elő, hogy a kiadó nem kapott támogatást a Nemzeti Kulturális Alaptól“. A lap helyi társlapjai, a „független” baloldali polgármesterjelöltet segítő pécsi lapok, pedig már azt is fontosnak tartották – összehangolt cikkeikben – megjegyezni, hogy a lap főszerkesztője a balliberális MSZP-P-s politikus, Mellár Tamás mozgalmának alapítója.

Igen ám, de kiderült, idén is kapott támogatást a Jelenkor, és korábban sem politikai nézetek miatt ítéltek meg forrást a lapnak – a különböző pártállású kormányzatok alatt –, hanem a kulturális teljesítményéért.

A Jelenkor oldalán is elérhető közhasznúsági beszámolók szerint csak az elmúlt öt évben összesen közel 160 millió forint állami és önkormányzati támogatásban részesültek. A lap az NKA-tól idén 15,7 millió forintot kapott, s bár az online-ra nem ítéltek meg forrást, nem kizárt, hogy még idén kiegészítő támogatásban részesülnek.

A Nemzeti Kulturális Alap alelnöke, Lőrinczy György lapunknak azt mondta, hogy a Jelenkor 2017-ben, 2018-ban és 2019-ben egy hároméves ciklus alapján évente kiemelten 15,7 millió forintos támogatásban részesült a részükről, mely kiemelt státusznak számít az irodalmi lapok között.

Az online felületükre valóban nem ítéltek meg most külön forrást, de a kuratórium mérlegelte a döntéskor azt is, hogy a Jelenkor támogatását három évre folyamatosan biztosították, míg mások nem kerültek be ebbe a kiemelt körbe, és azt is, hogy a Jelenkor nem online a legerősebb.

Nem kizárt viszont, hogy ősszel – az NKA akkor érkező bevételeiből – újabb pályázati felhívást tesznek közzé, s akkor kiegészítő támogatást kaphatnak – ez történt a legutóbbi, két évvel ezelőtti Jelenkor online-nak szánt plusztámogatás megítélésekor is.

Hirdetés