Folyt a sör és a vér Pécsen

Országosan beváltotta a hozzá fűzött reményeket az Országos Vérellátó Szolgálat által szervezett Retro Véradás. Magyarországon összesen 1580-an adtak vért, Pécsen kevesebben, csupán 80-an éltek a lehetőséggel. Az utána felkínált sör és virsli viszont elfogyott.

hirdetés

Országosan 1844-en szerettek volna vért adni, így elmondható, sikerült teljesíteni a kitűzött 1800-as célt. Az csupán a gond, hogy többen nem adhattak egészségügyi okok miatt, vagy van, akinek menet közben nem sikerült vért adni, így a tényleges véradók száma 1580-ra módosult.

Széles volt a skála 15 és 60 év között, sokan voltak olyanok is, akik először adtak vért. A harminc év alattiak a véradók huszonöt százalékát képviselték. A férfiak voltak a legtöbben, hatvanöt százalékot ők tettek ki.

Selmeci Gabriella, a pécsi véradás szervezője elmondta, volt adakozó kedv szombaton, Pécsen is hosszú sor állt.

A visszajelzések alapján jól sikerült a nap, sokaknak tetszett a véradó akció speciális „retro” profilja. Az időjárás is kedvezett, fogyott a retro-menü és a kis ajándékcsomagok is hamar gazdára leltek a country társaságában.

A legszebb az egészben mégis az, ami a háttérben áll: a tenni akarás, a jó szándék, hogy segítsük társainkat a gyógyulásban. Ebből volt bőven, a véradók sokaságát jó érzés volt látni – fogalmazott.

Ugyanakkor szinte minden magyar nagyváros megelőzte Pécset, mind a donorok számában, mind a leadott vér mennyiségében. Pedig a Vérellátó rendszeresen, minden héten szervez véradásokat, az egyetem is hirdet véradó versenyeket.

Nemrégiben megírtuk, hogy egy kismamának kell sürgős segítség, vérre lenne szüksége. Akkor akkora mennyiség gyűlt össze, hogy a Vérellátó megtelt. Most azonban egy különleges akció keretén belül nem tudott elegendő összegyűlni.

Fontos lenne, hogy ne csak akkor adakozzunk, ha a sajtóban hírt adnak róla, hanem folyamatosan, hiszen bármikor szükség lehet az életmentő vérre.