Folytatódik Pécs és Arad kivételes barátsága

Pécs és Arad kapcsolata több, mint egy szerződés

Pécs és Arad testvérvárosi kapcsolata mindig is erős volt, a jövőben azonban még erősebb lesz, hiszen a két város egyre szerteágazóbb, nemzetpolitikai jelentőségű kulturális szövetséget alkotva szervezi meg jövőben együttműködésüket.

hirdetés

Megtartották Arad és Pécs kulturális bizottságainak együttes ülését Pécsett, melyen a testvérvárosi kapcsolat tavalyi eredményeit értékelték a városvezetők, valamint a jövőbeni terveket is elkezdték megvitatni, átgondolni.

Őri László alpolgármester lapunknak elmondta, hogy Pécs és Arad testvérvárosi kapcsolata több egyszerű, formális szerződésnél. A két város szövetsége ugyanis már több éves múltra tekint vissza. Pécs és Arad kapcsolata – folytatta – stratégiai egyezség, mely nemzetpolitikai jelentőséggel bír, hiszen Aradon jelentős számú magyar kisebbség él, akiknek kulturális identitását erősíti és őrzi az a megannyi program, melyet a városok együtt biztosítanak számukra már évek óta.

Az Irány Arad vetélkedő pécsi játékosai
Az Irány Arad vetélkedő pécsi játékosai

Ennek az erős élő szövetségnek az életben tartását és fejlődését szolgálja a minden évben megrendezett együttes kulturális bizottsági ülés, melyre tavaly Aradon került sor, idén pedig Pécsett, mondta Őri, majd a két város közös szervezésében megvalósult programok egyik legfontosabb nemzetpolitikailag is jelentős eredménye az, hogy sikeresen lezajlott az Irány Arad vetélkedő, melynek során a nyertes pécsi gyerekek aradi útjuk során a helyi fiatalok közösségével is szoros kapcsolatba kerültek, ezáltal erősítve a két város közti barátságot, a kulturális összetartozásukat, a magyar-magyar párbeszédet. A közeljövőben pedig indul a vetélkedő aradi párja, az Irány Pécs is, melynek során aradi fiatalok jönnek majd Pécsre hasonló céllal.

A jövőben tervezett közös programok közül az alpolgármester az ’56-os pécsi emlékévet emelte ki, melyhez még idén Arad is csatlakozni fog kulturális, népi-hagyományőrző, és történelmi programokkal. Az ’56-os együttműködés jegyében nyitják meg Pécsett például az Aradi Fotóklub fotókiállítást is. Az első lépés azonban az, hogy Őri elküldi a pécsi Városházán is helyet kapott lyukas magyar lobogót Arad polgármesterének. A pécsi trikolor így Arad városházára kerül, az összetartozást kifejezve, és a közös hősök, a közös sorsok előtt tisztelegve.

Pécs és Arad kapcsolata több, mint egy szerződés
Pécs és Arad kapcsolata több, mint egy szerződés

Bognár Levente, Arad alpolgármestere elmondta, hogy a tavalyi év együttműködése során számukra a legfontosabb eredmény az volt, hogy rengeteg tanácsot és ötletet kaptak Pécstől ahhoz, hogy Arad is sikeresen pályázhasson az Európa Kulturális Fővárosa címre. Az aradi alpolgármester is kiemelte az Irány Arad vetélkedő sikerességét, hiszen a pécsi diákok városukban kerültek közvetlen kapcsolatba azokkal a történelmi és kulturális értékekkel, melyekről Pécsett csak tanultak. Hangsúlyozta, hogy már nagyon várják az aradi fordulót, és toborozzák azokat a diákokat, akikkel folytatni lehet a „pécsi hagyományt”.

Aradon azonban a pécsi kulturális intézmények máshogy is hatást gyakoroltak a helyiekre, hiszen – mondta az aradi alpolgármester – a Pécsi Nemzeti Színház az Ágacska és a Bányavakság című darabjaival is nagy sikert aratott, de sikerrel ment a Bóbita Bábszínház Terülj, terülj asztalkám című alkotása is. A színházi kapcsolat kölcsönös, hiszen az aradi színtársulat is bemutatkozott idén Pécsett, ez a tendencia pedig folytatódni fog.

Bognár Levente ezután kitért arra, hogy a jövőben is sokat remélnek a pécsi és aradi városnapoktól, melyekre a városok eddig is remek programokkal készültek. Az biztos – tette hozzá –, hogy Aradról Pécsre hoznak majd idén is egy méretes „kulturális csokrot”.

Bognár László kulturális és köznevelési bizottsági elnök mindehhez hozzátette, hogy a két város könyvtárai és múzeumai közötti – eddig is jól működő – kapcsolatot a jövőben is szeretnék fenntartani. Ennek egyik színterét a bábszínházak közötti kapcsolat erősítése jelenti majd. Kiemelte, hogy a Janus Pannonius Múzeum Malenkij Robot kiállítását tervezik elvinni Aradra, de ennek a részleteit még tárgyalják.