Fónagy: jövőre kész lesz a pécsi elkerülő

Immár az országgyűlésben is elhangzott, hogy legkésőbb 2014 második felében megépül az M60-as autópálya továbbvezetése 2×2 sávon, s megvalósul egy Kertvárosi elkerülő útszakasz kivitelezése is. Csizi és Nagy kérdeztek, Fónagy válaszolt a parlamentben.

hirdetés

Közös kérdést tett fel a minap a parlamentben Pécs két alpolgármestere, egyben országgyűlési képviselők. Egyszerű kérdésre egyszerű és konkrét választ vártak a Nemzeti Fejlesztési Minisztériumtól, jelesül: milyen intézkedéseket tesz a kormány az M60-as gyorsforgalmi út továbbépítése érdekében?

– Egyre akuttabbá váló probléma vár megoldásra Pécsen. Az autópályát eredetileg Pécset elkerülve Kacsótáig építették volna, de az előző kormány mondvacsinált okokra hivatkozva – bár Európa egyik legdrágább autópályáját építette meg – végül csak a Pécs határáig terjedő szakaszt készítette el, ismét bizonyítékát adva annak, hogy a szocialisták ebben is félrevezették a pécsieket – mondta felszólalásában Csizi Péter.

– Ehhez hasonló tervezési és kivitelezési hiba, ahol egy városrész érdekeit ennyire figyelmen kívül hagyták, nem történt a hazai autópálya építés történetében –  érzékeltette a probléma súlyát.

Fónagy megígérte újra, hogy kész lesz jövőre

A pécsi képviselő kitért rá, hogy már tragédia is történt Kertvárosban amiatt, mert az autópálya teherforgalma szinte teljes mértékben a 65 ezres városrész közepén vezet át, a Maléter Pál úton, ahol egyébként is jelentős volt a forgalom.

Hozzátette: az autópálya átadása óta beüzemelték Királyegyházán Közép-Európa legnagyobb cementgyárát, s jó esély van rá, hogy hamarosan belakják a befektetők hazánk egyik legnagyobbjának ígérkező ipari parkját is Pécs határában.

– Ezek eredményeként a teherforgalom kritikus mértékűre fog növekedni. A pécsi, és a leginkább érintett kertvárosi emberek már egyre nehezebben tudják elviselni a forgalomból adódó környezeti és egészségkárosító terheket – indokolta kérdésük feltételét a képviselő.

Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára válaszában kijelentette: 2014 második felében megépül a pécsi elkerülő.

– A beruházás az M60-as autópálya nyomvonal egy rövid szakaszának, az 58-as számú főút és az 5826-os út (ez a Kökényi út – a szerk.) közötti 1,8 kilométeres négy-, illetve kétsávos út megépítését jelenti. Ezt követően a 6-os számú főútig a Kertvárost teljesen megkerülve, a délnyugati tehermentesítő út kültelki szakaszán halad tovább az út – mondta Fónagy.

Az államtitkár azt mondta, a beruházás engedélyezési és kivitelezési tervei már  elkészültek. A következőkben kivitelezési ajánlattételi felhívást és támogatási szerződést készítenek.

– A kivitelezéshez szükséges területek egy részét már kisajátították; az építés 2014 első félévében kezdődik -mondta az államtitkár.

[frame]

Országhatárig vezethet

Fónagy arról is beszámolt, hogy az M60-as országhatárig való továbbvezetésével kapcsolatban hamarosan megvalósíthatósági és környezetvédelmi hatástanulmány készül.

[/frame]

 • mrx

  Majd jövőre… – “hitel holnap”…

 • azta

  re azta!

  A pécsi újság cikke .Fónagy János államtitkár azt felelte, hogy a Pécset elkerülő szakasz továbbépítését 2014 második felére ütemezték. Hangsúlyozta, hogy a beruházás engedélyezési és kivitelezési tervei már elkészültek.
  Ebből nem az derül ki, hogy 2014-ben kész is lesz!

 • öregpécsi

  Rövidnek:naponta buszozok-utas- mint a Nagy I. és Maléter P.uton,és ritka alkalom,amikor nem látok 2-3-4-5 20t.-ás kamiont közlekedni,melyek mind magyar rendszámuak.Talán sűrübb rendőrségi ellenőrzés szükséges volna,vagy nem megfeleők az előjelző táblák!

 • rövid

  nem tisztelt ALPOLGÁRMESTEREK!
  a teherforgalom már kikerüli Kertvárost. nem kéne füllenteni és szocizni.

 • ajjaj

  ennyi ****ságot egy cikkben nehéz lesz überelni, hajrá korb, talán sikerülni fog.

 • Szerintem

  jó lenne ha az M60-as Barcsig megépülne.
  Így a teherforgalom kevésbé tenné tönkre a 6-os utat.
  És Szigetvar ill. Szentlőrinc is tehermentesülne.
  Valamint az Horvátország ill. az Adria is gyorsabban elérhető lenne,igaz ahoz az is kéne hogy Virovitica felől a Horvátok is építsenek egy gyorsforgalmi szakaszt,hisz Barcstól jó pár km-rel D-re lehet csak felhajtani az Eszék-Zágráb autópályára.

 • Re: Azta

  Olvass: “Fónagy János, a Nemzeti Fejlesztési Minisztérium államtitkára válaszában kijelentette: 2014 második felében megépül a pécsi elkerülő.” Akkor ez mit jelent?

 • azta

  Másik pécsi hírportálon 2014 második felében indul az építkezés. Most akkor hogy is van ez?

  Nem mindegy, hogy jövőre elkészül vagy jövő év végén állnak csak neki a munkáknak.