Fontos változások jönnek, de nem lesz drágább a parkolás

Július 1-én léphet életbe Pécs új parkolási rendelete. Cikksorozatunk mostani részében a parkolási zónákkal és a behajtási engedélyekkel kapcsolatos legfontosabb változásokat mutatjuk be.

hirdetés
Uránia Mozi

A pécsi fizetős parkolózónák kapcsán az egyik legfontosabb információ az, hogy az új rendelet életbelépésével sem változnak majd a zónahatárok. Az egyetlen módosítás a II.-es zónát érinti, amelynek területe bővülni fog az Athinay és a Huszár utcával.

Ami talán leginkább érdekli a belvárosban parkolóhelyet kereső pécsieket, az a díjszabás. Nos, a parkoló bérletek és a parkolójegyek ára marad, nem kell tehát majd többet fizetni, mint eddig. Akárcsak eddig, úgy ezután is lesz havi és negyedéves bérlet, valamint egész évre is ki lehet majd váltani a bérletet. Az egyik hangsúlyos változás, hogy az új rendelet életbe lépésétől kezdve nem lehet majd a kizárólag az I.-es zónára érvényes bérletet vásárolni. Vagy a II.-es zónába lehet kiváltani (aminek éves díja marad 45 ezer forintért), vagy egy összevont, az I.-es  és II.-es zónára egyaránt érvényes bérlet vásárlására lesz lehetőség, ez 12 hónapra  160 ezer forintba fog kerülni. Azok, akik a parkolózónák területén laknak, vagy dolgoznak, változatlan feltételek mellett vehetik igénybe az eddig megszokott kedvezményeket.

Az új parkolási rendelet kidolgozása során két új engedélytípust is létrehoztak. Lehetőség lesz egy úgynevezett társított engedély kiváltására, és igénybe lehet venni a családi kedvezményt is.

Sorozatunk első részében arról írtunk, miért volt fontos j parkolási rendeletet alkotni

A társított engedély pécsi lakhellyel rendelkező autótulajdonos válthatja ki, és sajátossága az, hogy nem egy, hanem összesen három autóra lesz érvényes. Nagyon fontos azonban, hogy egyszerre csak az egyik kocsin lehet érvényesíteni.

A családi kedvezményt igénylő magánszemély, ha kiváltotta a bérlett az egyik autójára, további két gépkocsihoz úgynevezett gyermekszállítási engedélyt is rendelhet. Ezzel hétvégente akár mind a három autóval használhatja a parkolózónát egyszerre.

A korábban is kedvezményre jogosultak köre (önkormányzati társaságok, költségvetési szervek, egyházak, rendvédelmi szervek) megmarad, ők a mindkét zónára érvényes éves bérletet 80 ezer forintért tudják kiváltani.

A betegeken és elesettek segítő szervezet számára egy különleges kedvezményt dolgoztak ki a rendelet megalkotói. Ők évi 5.000 forintért olyan bérletet válthatnak majd ki, amellyel alkalmanként 120 percig ingyen parkolhatnak a belváros területén. Ezt a konstrukciót az orvosok, a házi ápolók, a hajléktalan ellátásban dolgozók és a védőnők vehetik majd igénybe.

Az új szabályok célja a belvárosban élőkre és dolgozókra vonatkozó szabályok megtartása mellett a parkolókereső forgalom mérséklése, a kedvezmény típusok egységesítése és az új autóhasználati szokásokhoz való igazodás volt.