Főpályaudvar: a java még csak most jön

...és belül

Sok a zúgolódás, de viszonylag jól tűrik az utasok a pécsi vasútállomás felújításából eredő kényelmetlenségeket. Utánakérdeztünk, hogyan haladnak a mukák, mit csinálnak jelenleg az állomáson, s mit javasolnak az utasokért érkező autósok. Ezzel kapcsolatban jutott el ugyanis hozzánk a legtöbb panasz.

hirdetés

„Jól bejáratott helyünk volt eddig itt a bejáratnál, de a felújítás óta – számomra érthetetlen okokból – egy kordon állja a korábbi parkoló útját. Pedig szerintem lenne még hely” – mondta lapunknak Balázs János, aki minden nap az ötös gyors érkezésére jön autóval a távolabb dolgozó feleségéért. Vele együtt az állomáson jártunkkor több autóst is láttunk, akik szabálytalanul próbálták kivárni a vonat érkezését.

Nem ez az egyetlen bonyodalom a pályaudvarnál, az utasok nem használhatják az épület előtti járdát, hamarosan pedig már az épületet sem. Még egy évig ez így marad, hiszen a felújítás alig egyharmadával végeztek eddig a szakemberek.

vasútállomás6

A MÁV-nál azt mondják, tudják, hogy sok a kényelmetlenség, de türelmet kérnek.

– A végső határidő a jelenlegi tervek szerint tartható. Jövő tavasszal már egy eredeti szépségében pompázó, korszerűen felújított pályaudvar várja fogadja az utasokat – közölte a vállalat kommunikációs osztálya.

A felvetésekre reagálva a MÁV-nál azt mondták: a járdát biztonsági okokból kellett lezárni, s a korábbi parkolót is ezért szüntették meg. Hamarosan viszont kitiltanak mindenkit a főpályaudvarról is.

Azt mondják szépe lesz, de még egy év türelem kell
Azt mondják, szép lesz, de még egy év türelem kell

– Májustól a felvételi épület és a nyolcemeletes szociális épület közötti területen ideiglenes utasvárót, pénztárcsarnokot és a mosdókat építünk. Az utastájékoztató rendszereket is áthelyezik ide – közölték. A biztonság kedvéért a peron mentén védőpalánkokkal megerősített közlekedő utakat alakítanak ki.

Jelenleg egyébként még csak a bontási, szerkezetépítési, kőműves, állványozási, utólagos szigetelési munkák zajlanak, az igazi pörgésre és látványosabb kivitelezésre tavasz végén kerül sor. Az autóval érkezőknek azt ajánlják, hogy a MÁV igazgatósági épülete melletti parkolót haszálják, vagy hátul, a postaelosztó központ és a sínek közötti területen parkoljanak.

[box title=”Még nem döntöttek a Zsolnay-díszekről” box_color=”#3fa522″]A fogadóépületen korábban a Zsolnay-gyárban előállított homlokzati díszeket helyeztek el. Rákérdeztünk, hogy a felújításkor a pécsitől vagy más gyártól rendelnek. A MÁV-nál közölték, tárgyalások már folytak a kivitelező és a Zsolnay-gyár között, de döntés még nem született az ügyben. Jelenleg még csak a restaurátori terv készül.[/box]

  • Attila

    Már kb 5 éve van kiácsolva az épület!!! Azóta 3 szór kezdtek a felújításnak, és még csak az 1 harmada van kész? Kedves igazgató csak nem új a tapéta az irodájába???

  • pécsisrác

    Ebben maximálisan egyetértek tükével! Nem is értem, hogy fordulhatott meg a kivitelezők fejében, hogy nem a Zsolnay-gyártól rendelik a díszítőelemeket…

  • tüke

    A kultúra városának szégyene lenne, ha nem a helyi Zsolnay gyárból vennék meg a díszeket!