Főpályaudvar: jegyek csak konténerekből

...és belül

Elvileg nyár végén indult volna meg a munka a pécsi vasútállomáson, de – ahogy ezt már megszokhattuk az elmúlt öt évben, amióta szó van a pályaudvar rendbe tételéről – késtek a MÁV-nál. Most azt ígérték: októberben tényleg nekiállnak. 

hirdetés

– A műszaki tervek elkészültek, az engedélyek megvannak, a kivitelező kiválasztása befejeződött, a tervek szerint októberben megindulhatnak a pályaudvar felújításának kivitelezést előkészítő munkálatai. A feladatra 350 napot kap a vállalkozó – mondta Peiper Károly, a MÁV kommunikációs munkatársa.

Eltűnik az ötvenes évek-hangulat?

Mint mondta, megtörténik az állomásépület műemlékvédelmi szempontok szerinti teljes korszerűsítése. A vasúti szolgáltatások az európai vasútállomás-fejlesztési trendeknek megfelelően, a műemlékvédelmi előírások szigorú betartása mellett modernizálódnak majd.

– Modernizáljuk a homlokzatot, felújítjuk az épület nyugati oldalán álló resti épületrészét, átépítjük az utastereket, a menetjegy-pénztárakat, az utas WC-t, megújítjuk az állomás utas-információs rendszerét – mondja Peiper.

Fogadna egy ezresben arra, hogy elkezdődik a felújítás októberben?

Eredmények

Loading ... Loading ...

Teljesen új épületgépészet és világítási rendszer is létesül, emellett az utasok biztonsága érdekében videokamerás megfigyelőrendszert telepítenek, akadálymentessé teszik az állomást.

– Az épület felújítása idején, a kivitelezési munkák megkezdése előtt a jegypénztárak és egyéb technológiai tevékenységek ideiglenesen konténerekben történnek majd. Változni fognak a vágányok megközelítésének útvonalai is – magyarázza Peiper Károly.

Az első vágány épület előtti szakaszát például kizárják a vonatközlekedésből, a felszállás az épület nyugati részének vége után lesz lehetséges. A lezárások pontos üteméről a kivitelezővel történő egyeztetések után tudnak majd több információt adni.

 

[note note_color=”#66daff”]Csizi: Vállalhatatlan az épület

– A Pécsre érkező tanulók, üzletemberek, turisták előtt vállalhatatlan az állomásépület jelenlegi formája, ezért mindent megtettünk a felújításért. A miniszterhez szóbeli, írásbeli kérdést intéztünk, téma volt a pályaudvar a parlamenti ülésteremben, szóba került magas rangú állami vezetők pécsi látogatásakor – mondta lapunknak Csizi Péter, Pécs országgyűlési képviselője. Hozzátette: végül arról sikerült megállapodni, hogy összesen 26 állomásépületet újítanak fel 10 milliárd forintból, de a legtöbb pénzt, 1,5 milliárd forintot a pécsire költik majd a keretből. A munka során kormányablakot is kialakítanak a mai resti épületében; itt majd minden közigazgatási ügyet el lehet intézni.[/note]

 • majak

  Van egy nagyon régi információs tábla a vasútállomáson, olyan, amelyiken egy analóg órát formázó mutatós részen állították be az indulási és érkezési időt, és melléakasztották a járatot jelző fémlemezt. Valamikor nemrégiben arrafelé jártam, és láttam, hogy kezd az enyészeté lenni. Azt talán nem is lenne olyan nagy pénz megmenteni, igazi vasúttörténeti kuriózumnak számítana. Nálunk szerencsésebb országokban az ilyen dolgokra büszkék, vigyáznak rájuk. Nálunk meg egyszerűen elavult, ezért szükségtelen. Ez olyan dolog, minthogy egy 424-es nálunk az emberek nagy része számára egy elavult valami, csupán ócskavas, képtelenek vagyunk meglátni az igazi értékeket, nem tiszteljük őseink munkáját, igényességét, nálunk csak a nagyobb sebesség, a rövidebb menetidő fontos, közben meg az igazi értékeket képtelenek vagyunk felismerni.

 • Miksa

  Ja az elkerülőről nem is beszélve! Még ebben a kormányciklusban mi??Addig is 2 év alatt felépítettek 5 darab 10 milliárdos stadiont, arra van keret b.meg!!

 • Miksa

  Szégyen ez a tortúra!!! 2013, Magyarország, dél-dunántúli régió központ….

 • vackor

  Nem tudom mi bajod van az állványzattal, egy modern skandináv állomásra hajaz.

 • Pécsi Lakos!

  szerintem nem csak az állomásépület vállalhatatlan, hanem az előtte lévő buszpályaudvar is…