Így emlékezik Pécs

A pécsi önkormányzat idén is megemlékezik március 15-én az 1848-as forradalom és szabadságharc kirobbanásának évfordulóján. Igaz, ezúttal nem a megszokott helyen, a Széchenyi téren, hanem a Kossuth téren tartják meg a központi ünnepségeket, hiszen vasárnap ott kormányellenes tüntetést tartanak az előbbi helyen.

A március idusára emlékező városi rendezvény 11 órakor kezdődik a Kossuth téren, ahol az ünnepi műsorban közreműködik a Magyar Szablyavívó Iskola pécsi csoportja, a Pécsi Ércbányász Koncertfúvózenekar, a Pécsi Huszár Egyesület, valamint a Testvérvárosok Terei Általános Iskola tanulói is.

Az eseményen dr. Gőzsy Zsoltán, a Pécsi Tudományegyetem Bölcsészettudományi Kara Újkortörténeti Tanszékének egyetemi adjunktusa mond ünnepi beszédet. Ha az időjárás megengedi, akkor a téren délelőtt 10 órától 13 óráig gyermekfoglalkoztató és színes bemutatók szórakoztatják a jelenlevőket.

A műsort követően koszorúzást tartanak, majd közös sétára invitálják a résztvevőket a 48-as téren lévő Petőfi-szoborhoz, ahol szintén virágokat helyeznek el a költő emlékművénél. A tértől nem messze található Lánc utcai rendelőintézet előtti zöld területen lovagolhatnak is az arra vállalkozók a huszáregyesületnek köszönhetően.

Március közepén ismét lesz szokásos ünnepi díszhangverseny a Kodály Központban. Vasárnap este hét órától a Pannon Filharmonikusok zenekar ezúttal Bartók Béla I. és II. rapszódiáját, Kodály Zoltán Marosszéki táncok című művét, valamint K. A. Hartmann II. szimfónia – Adagio elnevezésű alkotását adja elő Kelemen Barnabás hegedűművész közreműködésével. Az ingyenes tiszteletjegyek már igényelhetők a hangversenyterem jegypénztárában a rendelkezésre álló helyek mértékig.

Az ünnepi napon a kormány tevékenységével elégedetlenek a Széchenyi téren tartanak demonstrációt. A megmozdulást szervezők tájékoztatása szerint az eseményen felszólal majd Tamás Gáspár Miklós liberális közéleti személyiség, Juhász Péter, az Együtt képviselője, Majtényi László jogtudós, egykori adatvédelmi biztos, valamint Schilling Árpád színházi rendező.