Füstölögnek a diákok, hiába a tiltás

Hiába szigorították meg a fiatalok számára a cigaretta megvásárlását, hiába a felvilágosító kampányok, a kamaszok jó része még mindig menőnek tartja az életveszélyes és büdös dohányzást. Pécsen van, ahol csapatokban bagóznak, máshol viszont ki sem tudnak menni az iskolából. 

hirdetés

Pécsen egyes iskolákban minden tizedik fiatal dohányzik, máshol viszont ez az arány sokkal kisebb, és csak minden századik diák cigizik. Annak ellenére van ez így, hogy a Nemzeti Dohányboltokat szigorúan ellenőrzik azért, hogy a 18 év alattiak ne jussanak hozzá a dohányáruhoz. De sajnos elég, ha megkérnek valakit az utcán, vagy egyszerűen nem kérnek tőlük személyit a boltban.

A Király utcát járva például az emberek rengeteg füstölő kamaszt láthatnak, akik a szünetekben járkálnak ki a Széchenyi István Gimnázium területéről, hogy rágyújthassanak.

Kutas József igazgató fontosnak tartja, hogy ne csak az iskolában, de attól távol se szokjanak rá a dohányzásra a tanulók. Mint mondta, a gimnázium bejárata előtt kamera van, így a renitens diákok kiszűrhetők, sőt, az iskola területét is csak engedéllyel lehet elhagyni.

Csempészcigaretta
Sokan csempészcigit szívnak a diákok közül is

Ám ez nem ilyen egyszerű.

A suli sportcsarnoka nem az épületben van, így amíg átsétálnak a szünetben a tesiórára, addig a dohányosok rágyújthatnak. A kijáró diákokat sem lehet egyesével ellenőrizni, így ki tudnak slisszolni, és a sarokban elbújva slukkolhatnak egyet.

Ennek ellenére igen kemény szankcióknak nézhetnek elébe a renitensek. Az igazgató közölte: öt cigisnek, akik folyamatosan megszegték a házirendet, többszöri figyelmeztetés után távozniuk kellett az iskolából, hiába volt köztük például olyan tanuló is, aki matematikaversenyeken ért el szép eredményeket.

A tanórákon próbálkoztak már különböző orvosi, védőnői előadásokkal, videókkal, bemutatva a káros szenvedély ártalmait, az ilyen jellegű kampányok azonban csak hellyel-közzel értek el sikereket.

A probléma a Király utcától kicsit feljebb is jelen van, erről Ritter Attilát, a Janus Pannonius Gimnázium igazgatóját kérdeztük.

Szerinte nehéz teljes mértékben kiszűrni a dohányzókat, ugyanis azok a diákok, akik nagyon akarnak szívni, meg is teszik. Az iskolában olyan szabály van, hogy a nagyszünetben a diákok szülői engedéllyel elhagyhatják az iskola területét, ilyenkor azt csinálhatnak, amit akarnak.

– A Janus tanulói között mindössze 6-8 állandó dohányos van, ami nem nagy szám, és főként a végzősök körében jellemző – mondta.

A leszokás reményében folyamatos nevelést tart az iskola, ahol egészségügyi tájékoztatást kapnak a diákok, valamint olyan előadásokat is tartanak, amelyeken színészek mutatják be drámai jelenetekben a káros szenvedély mellékhatásait.

A két igazgató egyetértett abban, hogy az éttermekből, szórakozóhelyekről kitiltott cigarettázás jó ötlet volt. A dohányzás elleni kampánynak van értelme, ugyanis sokakat elgondolkodtat, hogy megszabaduljon szenvedélyétől és egészségesebb életet éljen.

A Társadalomkutató Kft. által 2016-ban végzett felmérés szerint a 15–19 éves korosztály 13 százaléka számolt be napi rendszeres dohányzásról, viszont 67 százaléka egyáltalán nem gyújt rá. A teljes lakosságot tekintve a nők 17, a férfiak 31 százaléka dohányzik rendszeresen, míg az előbbiek 65, az utóbbiak 48 százaléka soha nem cigarettázik.