Különleges kiállítás nyílt meg június 9-én a Néprajzi Múzeumban. A váci Tragor Ignác Múzeum időszaki kiállítása a 18. század barokk emberének életéről és haláláról kíván képet adni, azzal a nem titkolt szándékkal, hogy a halállal kapcsolatos képünket megváltoztassa.

A Vác főterén álló domonkos templom kriptájának feltárására 1994-95-ben került sor. Az itt feltárt, mintegy 1800 tárgyat tartalmazó leletegyüttes az eddigi legnagyobb és legépebben fennmaradt magyarországi kriptatemetkezés, mely európai, sőt világviszonylatban is jelentős. A leletek tanúsága szerint a templom kriptájába 1731-1808 között folyamatos volt a temetkezés.

A leletegyüttes különleges darabjaiból válogatott vándorkiállítás páratlan gazdagságban mutatja be a 18. századi, többnyelvű és nemzetségű városi polgárság életét, halálát és temetkezési kultúráját.

Hasonló jellegű leletanyag világszerte alig néhány múzeum gyűjteményében fordul elő, többnyire rosszabb állapotban, töredékesen.

A Pécsre érkezett vándorkiállítás látogatói az eredeti helyszíneken megtekinthető nagy európai barokk kriptákhoz (Róma, Palermo, Brno, Kutna Hora) képest emberibb, sokszínűbb, tudományos igénnyel összeállított válogatást láthatnak.

A váci koporsók pompája, gazdag szimbólumrendszere, a viseletek sokfélesége, a temetési kellékek és mellékletek garmadája egy, a sok háborús pusztítás után magára talált, gazdagodó, de mélyen vallásos város halálhoz való változatos viszonyát mutatja.

A kiállítás megnyitója június 9-én volt a Néprajzi Múzeumban, amelyen részt vett Zag Gábor, Pécs alpolgármestere, Bertók Gábor, a JPM igazgatója, valamint dr. Kvanduk Frigyes, a Pécsi Egyházmegyei Hivatal általános helynöke, illetve Matkovich Ilona, Vác polgármestere és Forró Katalin, a váci Tragor Ignác Múzeum igazgatója.

A tárlat 2022. december 31-éig tekinthető meg nyitvatartási időben (keddtől szombatig, 10 és 16 óra között).