Nem fáj, mégis közeleg a halál

Alighanem az életükkel játszanak azok, akik nem változtatnak minél gyorsabban az életmódjukon, és nem kérnek segítséget. Egy országos felmérés szerint ugyanis a baranyai férfiaknak sokkal magasabb a koleszterinszintjük, mint a megengedett. Innen szinte egyenes út vezethet a kórházba, vagy…

hirdetés

Hazánk halálozási statisztikáját régóta a szív-és érrendszeri betegségek vezetik, amelyek hátterében a nem megfelelő koleszterinszint is állhat. Ennek korai felismerése, kezelése ezért kiemelt fontosságú.

2010–2014 között országszerte közel százezer ingyenes koleszterinszint-mérést végeztek a Magyarország Átfogó Egészségvédelmi Szűrőprogram keretében. A szűrőkamionokban vizsgált nők 39-, míg a férfiak 47 százalékánál mértek határérték feletti koleszterinszintet. Az orvosok meglepetésére már a 18–25 éves korosztály is nagy számban érintett volt.

[box title=”Háromszor kell mozogni” box_color=”#8126c4″]A koleszterint a szervezetünk termeli, illetve bizonyos állati eredetű táplálékokból jutunk hozzá. Ilyenek például a zsíros tejtermékek és húsok, a zsírban sült ételek, amelyeket sült hallal, sovány húsokkal, kukorica- vagy olívaolajjal, továbbá sok zöldséggel és gyümölccsel javasolt kiváltani. A rendszeres testmozgás emeli a védő koleszterin, a HDL értékét. Ezért a szakemberek szerint legalább heti 3 alkalommal végezzünk valamilyen egyszerű mozgásformát: a futás, az úszás, a kerékpározás, a labdajátékok, vagy például a jóga egyaránt jó választás lehet. Az ülő életmódot folytatók ugyanekkor ne töltsenek túl hosszú időt egy helyzetben, naponta többször is álljanak fel, mozgassák át a végtagjaikat.[/box]

A Baranya megyében vizsgált hölgyek eredményei mérsékelten, de jobbak voltak az országos átlagnál (közel 31 százalékuknál mértek magas vagy emelkedett értékeket), a férfiak azonban meglepetést okoztak: eredményeik rosszabbak voltak, ráadásul a kiemelten veszélyeztetett, súlyosan emelkedett értékek szintje több mint 40 százalékkal haladta meg az országos átlagot.

– Akiknél magasabb értékeket mértek, azoknál elengedhetetlen a diéta és a mozgásterápia. Önmagában életmódváltással, az orvosi utasítások betartásával nagyjából tizenöt százalékkal tudjuk csökkenteni a koleszterinszintet – mondta dr. Sárszegi Zsolt, a PTE Szívgyógyászati Klinikájának egyetemi adjunktusa.

Ffél év után ellenőrzik újra az adatokat, és ha ekkor még mindig magas a koleszterinszint, akkor már gyógyszeres kezelést javasolnak a betegeknek. Ez azért is fontos, mert a magas koleszterinszint genetikailag meghatározott, tehát a kialakulásában 60-70 százalékban genetikai tényezők játszanak szerepet.

– Ha a beteg abbahagyja a terápiát, nem szedi tovább a gyógyszert, akkor  várhatóan ismét magas lesz a koleszterinszintje, ami súlyos következményekhez vezet – hívta fel a figyelmet a szakember.

Mindez vonatkozik azokra, akiknél mérsékelten (az összkoleszterinszint 5 mmol/l feletti) vagy súlyosan emelkedett (6 mmol/l feletti) értékeket mértek – náluk elengedhetetlen a folyamatos orvosi kontroll.

Akiknek már a magas koleszterinszintet csökkentő sztatinterápiát javasolt az orvos, azoknak fontos, hogy az előírásoknak megfelelően szedjék gyógyszereiket a mozgás és az egészséges életmód mellett is.

– Sajnos azt tapasztaljuk, hogy a betegek több mint a fele egy éven belül abbahagyja a gyógyszer szedését. Zömmel csak azok szedik tartósan, akik már túl vannak egy infarktuson, s komoly betegségek, szövődmények alakultak ki náluk a magas koleszterinszint miatt – tette hozzá az adjunktus.

– A lemorzsolódás ugyanakkor éppen azoknál magas, akik számára megelőzési céllal rendeljük el az egyébként egyáltalán nem drága koleszterinszint-csökkentőket. Ugyanilyen fontos, hogy a betegek rendszeresen keressék fel az orvosukat is.

[box title=” Nem fáj, de halálos lehet”]A megemelkedett koleszterinszint nem jár fájdalommal, de növeli a különféle érbetegségek kockázatát. Más rizikófaktorokkal társulva a koleszterin erekben történő lerakódása akut betegségek, például a szívinfarktus kialakulását eredményezheti, vagy az erek átmérőjének fokozatos szűkítése révén késői szövődményeket okozhat. A folyamat megelőzhető, illetve kifejlődése lassítható. [/box]