Gáz van a felvételi körül?

Komoly bajban vannak azok a szülők, akik a gyerekeiket a pécsi Babits Mihály Gimnázium logisztika-informatika szakára szerették volna beíratni, ugyanis a szakról a célegyenesben derült ki, hogy mégsem indítják el. De mi történhetett?

hirdetés

Az elmúlt hetek során több olvasónktól – köztük pedagógusoktól is – kaptunk felzaklatott hangvételű leveleket, melyekben arról írnak, hogy gyermekeiket nem tudják beíratni a Babits Mihály Gimnázium által indított logisztika-informatika szakra. A levélírók mindegyike kitért arra, hogy a szakosztály annak ellenére nem indul el, hogy azt a pályaválasztási tanácsadóban is feltüntették.

Hiába volt a felvételi, ha nem oda jutunk be, ahova akarunk?
Hiába volt a felvételi, ha nem oda jutunk be, ahova akarunk?

Az egyik felháborodott pedagógus szülő leveléből kiderül: feltehetően az történhetett, hogy az Oktatási Minisztérium késve közölte az iskolával, hogy nem kapják meg a szakosztály indításához szükséges keretszámokat. Ez magyarázná azt, hogy az osztályt keretszámok nélkül hirdették meg, bízva abban, hogy azokat egyszer csak megkapják. De ez nem így lett.

Azoknak, akik nem jutottak be így a kívánt osztályba az iskolavezetőség állítólag több opciót is felkínált a szeptemberi iskolakezdéshez. A szerencsétlenül járt szülők ezek alapján a hasonló profilú Radnóti Miklós Közgazdasági Szakközépiskola és a Zipernowszky Károly Műszaki Szakközépiskola logisztikai és informatikai szakirányú osztályaiba írathatják át gyermekeiket, vagy pedig – ha felvételi pontszámuk megfelelő – maradhatnak a Babitsban, de nem szakosztályban, hanem gimnáziumban.

Úgy tudjuk, hogy az iskolaválasztásban és a beiratkozásban a Babits vezetősége segíti a szülőket, azonban cikkünk megjelenéséig sem az iskola vezetőjét, sem pedig Lengvárszky Attilát, a Babitsot fenntartó Pécsi Tudományegyetem oktatási igazgatóját nem értük el ebben az ügyben.

Több levél kitér arra, hogy feltehetően nem csak egyetlen pécsi iskolát érint a keretszámok megvonása, szóba került a szintén nem állami fenntartású Széchenyi István Gimnázium és Szakközépiskola és a Szinergia Üzleti Szakiskola is, ahol hasonló problémák léphettek fel.