Kinek fizessünk a gázért januártól?

Nemsokára mástól kapjuk a gázt

Nem lesz egyszerű dolguk a földi halandóknak, hiszen az E.ON ugyan az év végén kivonul a lakossági gázszolgáltatásból, ám azért nem adja fel teljesen hídfőállásait Pécsen. A szolgáltató ugyanis az átállás után sem szabadul meg minden feladatától.

hirdetés

 

Az E.ON tavasszal jelentette be, visszaadja a lakossági egyetemes gázszolgáltatói engedélyét. Ám, ez korántsem jelenti azt, hogy megszűnik a kapcsolata a fogyasztókkal, hiszen a rendszer működtetésének hátterében továbbra is ott lesz a vállalat, annak ellenére, hogy az újonnan belépő Főgáz veszi át majd szolgáltatás nagy részét jövő januártól.

A feladatok megoszlanak, hiszen az E.ON-nál maradnak a “gyakorlati dolgok”, vagyis hálózattal kapcsolatos ügyek. Így például hozzájuk kell majd fordulni akkor, ha üzemzavar van, vagy éppen hálózatfejlesztéssel kapcsolatos teendőket kell ellátni. Ezen kívül a gázmérőhöz kapcsolódó feladatokat, a mérőóra leolvasást, a mérőcserét is az E.ON végzi a jövőben is. Észben kell viszont tartani, hogy a mérőórák állását már a Főgázhoz kell bejelenteni januártól. A Főgázhoz kerülnek a “pénzügyek”: a számlázással, havi elszámolással, számlareklamációval, ügyfélcserével, hibás méréssel kapcsolatos teendőket ők kezelik majd.

Egyházi Nikoletta, az E.ON kommunikációs munkatársa elmondta, ennek megfelelően a pécsi Búza téren lévő ügyfélszolgálaton az átállás után is várják az ügyfeleket, de ott már csak az E.ON-nal kapcsolatos ügyeket intézhetjük majd.

A Főgáznak várhatóan ki kell alakítania egy új irodát Pécsen, hiszen jelenleg a Magyar Posta Jókai úti épületében van egy munkaállomásuk, ám ez aligha lesz elegendő, ha több tízezer fogyasztó ügyes-bajos dolgát szeretnék kezelni.

A januári átállással – ha minden simán megy – nem lesz sok dolguk a fogyasztóknak, mindössze decemberben be kell majd diktálni az aktuális mérőóra állást, ezzel segítve a pontos elszámolást.  Akinek tartozása lesz, azt is átveszi majd a Főgáz, de az E.ON felé ettől függetlenül rendezni kell a számlákat.

Amennyiben az adott fogyasztási hely a szolgáltatóváltás időpontjában hátralék miatt ki van kapcsolva, a visszakapcsolás feltétele az, hogy az összes tartozást (tehát nem csak a 60 napon túli hátralékot) az E.ON felé rendezze az ügyfél, valamint a visszakapcsolási díjat az E.ON illetékes földgázelosztója részére befizesse.

A tartozás megszűnésével egyidejűleg a fogyasztó kérésére az E.ON Energiaszolgáltató Kft.  kiadja a hozzájáruló nyilatkozatát a visszakapcsoláshoz, amelyet egy munkanapon belül elküld a FŐGÁZ Zrt. részére. A nyilatkozat bemutatásával a FŐGÁZ Zrt.-nél igényelheti az ügyfél a szolgáltatás visszakapcsolását.

A Dél-Dunántúlon összesen közel 600 ezer embert érint a szolgáltatóváltás.  Egyelőre nem számolnak azzal, hogy nagyobb, csoportos leépítésre kerülne sor.