Gázpisztollyal üldözik a vadakat

Gázpisztollyal üldözik a vaddisznókat Mecsekszentkúton. A több száz kilós állatok csapatokba verődve keresnek élelmet a kertekben. A szakemberek azonban arra figyelmeztetnek: ne bántsuk az állatot!

hirdetés

Mecsekszentkúton egyre sűrűbbek és egyre közelebbiek a vadakkal való találkozások. A környéken élők szinte mindegyike látott már vaddisznót. Egy idősebb férfi a háza udvarában találkozott szembe egy több száz kilós példánnyal.

Nagyon gyorsan mozogtak – mutatja Kozil László

– Volt, aki futva menekült előlük, de olyan is akadt, aki nem mert átmenni az úton, mert ott lakmároztak az állatok – meséli Kozil László (bal oldali képünkön), aki szerint igen ijesztő látvány egy több száz kilós vadkan.

A hegyek lábánál családjával él Gonda Zoltán. Szerinte a sötét éjszakákon az erdőkből hatalmas csapatokba verődve érkeznek a vaddisznók Mecsekszentkútra. Azt mondta, nemrég a gyerekei a buszhoz sem tudtak kimenni.

– Hiába nagylányok, és nem olyan ijedősek, az erdő alatti 24-es buszvégállomástól futva jöttek vissza egy kóborló csorda miatt – mesélte a férfi.

Végül gázpisztollyal tudta elriasztani a jószágot. Egy közeli ismerőse pedig kénytelen volt félórát várni egyik éjszaka, hogy haza tudjon jönni. Az állatok ugyanis az úton lakmároztak.

Futva menekültek a lányai – meséli

Tilos lövöldözni és nagy zajt csapni –  figyelmeztet Szijártó Tibor, a Mecsekerdő Zrt. vadgazdálkodási osztályvezetője, mert nem lehet kiszámítani, hogyan viselkedik ilyenkor az állat.

– Abban az esetben, ha rátámadunk, hadonászunk vagy éppen próbáljuk elkergetni, támadásnak veheti, és védekezésbe kezd – teszi hozzá Szijártó.

Éppen ezért azt tanácsolják: aki vaddisznóval találkozik, hagyja békén az állatot, és akkor nem lesz baj.

A szakemberek szerint a vadak az aszályos nyár miatt merészkednek be a kertekbe, mert az erdőben nem találnak elég élelmet.