Genetikai borászat Pécsett

DNS labor, genetikai vizsgálatok – szőlőkísérletbe fognak Pécsett. A PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézetben a tökéletes szőlőt állítanák elő.

hirdetés

A molekuláris biológiai ismereteket a borászatban is fel lehet használni. A pécsi laborban minőségi szőlő fajtákat nemesítenek majd. A cél az, hogy kiváló minőségű szőlőt hozzanak létre, vegyi anyagok felhasználása nélkül.

Három évet vártak arra, hogy felállíthassák ezt a speciális, 20 millió forintba kerülő genetikai labort a Kutatóintézetben. A legmodernebb technikákai berendezéseket szerezték meg, amelyekkel kimutatható, melyik szőlőfajta képes legyőzni a kórokozókat.

A tökéletes bor születik?

– Fiatalosabb, gyümölcsösebb, különleges aromájú borokat szeretnénk előállítani az új eljárással – mondja büszkén Hoffmann Sarolta, a labor vezetője.

De nem csak az íz fontos. A kutatóintézet egyik fő feladata ugyanis az, hogy olyan szőlőfajtákat termesszenek, amelyek ellenállnak a kórokozóknak. Abban bíznak ugyanis, hogy így jobb minőségű, versenyképesebb lesz a belőle előállított bor is – vélik. Ehhez a művelethez távoli génforrásokat is felhasználnak, valamint többszörös visszakeresztést alkalmaznak. Ebben nyújt segítséget az új DNS labor.

– A keresztezésre azért van szükség, mert egy kórokozó akár 20-30 év munkáját is tönkreteheti. Ha más-más helyről származó, eltérő génállományú szőlőfajtákat házasítunk, akkor ellenállóbbak lesznek az „utódok” – magyarázza Kozma Pál, a PTE Szőlészeti és Borászati Kutatóintézet tanszékvezetője.

Szerinte a laborban olyan fajtákat tudnak majd előállítani, amelyek hosszú távon képesek lesznek ellenállni a fertőzéseknek, betegségeknek.