Gépipari életpályamodell indul Pécsen

A következő, 2020-ig tartó időszakban számos fontos gazdaságfejlesztési program folytatódik vagy kezdődik Pécsen. Közéjük tartozik a fiatalok számára induló gépipari életpályamodell, amely során az általános iskolából kikerülő diákokat olyan szakmák felé irányítanák, amelyek biztos megélhetést nyújthatnak számukra.

hirdetés

Jelentős fejlesztések előtt áll a baranyai megyeszékhely, 2020-ig hozzávetőleg 31,4 milliárd forint európai uniós pályázati forrás áll rendelkezésre. A majdnem minden ágazatot érintő gazdaságélénkítő programok közé tartozik a fiatalokat megcélzó gépipari életpályamodell bevezetése is.

Mint azt Merza Péter, a fejlesztéseket koordináló Pécsi Városfejlesztési Nonprofit Zrt. vezérigazgatója elmondta, ebben a programban azt szeretnék elérni, hogy olyan életpályát kínáljanak a diákoknak, amely biztos jövőképet biztosít számukra.

– A cél az, hogy az általános iskolát befejező diákok olyan szakiskolákban tanuljanak tovább – a Zipernowskyban, a Simonyiban vagy éppen az Angsterben -, ahol tanulmányaik alatt egy jelentősebb mértékű ösztöndíjban részesülnének.

A tanulók a program végén pedig a tervek szerint a városban termelő cégeknél egyfajta támogatott foglalkoztatás keretében egyből el fognak tudni helyezkedni. Merza hozzátette, a rendszer már eléggé összeállt ahhoz, hogy tudják, mit kell tenni és kínálni egy 14 éves fiatal számára, hogy megfelelő szakmai ismeretekhez jusson.

Az elképzeléseknek jó alapot adhat a duális képzés Pécsen is bevezetésre kerülő rendszere is, ami a felsőoktatásban tanulók számára kínál megfelelő lehetőséget az egyetemen szerzett elméleti tudás gyakorlati ismeretekkel való bővítésére.

A Pécsi Tudományegyetem Pollack Mihály Műszaki és Informatikai Kara a szeptemberben induló duális képzésekkel kapcsolatban már több mint ötven céget vont bele a programba, így ősztől 150 hallgatónak biztosítanak gyakorlati helyet pécsi cégeknél.