Gigakenyér Pécsen

80 kilogrammos kenyeret sütöttek Pécsett, amivel a pékekre és a kenyér fontosságára hívták fel a figyelmet. A kenyéróriás bemutatásával pedig kezdetét vette az I. Pécsi Pékfesztivál.

Tizenhárom jó erőben lévő pék kellett ahhoz, hogy az 1200 szeletes kenyeret végigvigyék Pécs belvárosában. Majd az első szeletet tapssal fogadták az érdeklődők.  A 80 kilogrammos és több mint 12 méter hosszú kenyeret mozgatni sem volt könnyű.

hirdetés

– Rátettük egy hosszú deszkára, amit kifejezetten erre a célra készítettünk, majd vártuk a katasztrófavédelmet, ugyanis az ő segítségükkel tudtuk csak egy platós autóra feltenni – mondta Varga Emese, a Pécsváradi Aranycipó kereskedelmi igazgatója.
A kenyéróriással a pékek munkájára és a kenyér fontosságára hívták fel a figyelmet.

– Mindennapi élelmiszer, ami az emberek 99 százaléka egész életen át fogyaszt, s nagyon fontos az, hogy foglalkozzunk vele és tudjuk, ki készíti és milyen alapanyagokat rak bele – mondta Kácsor András, a Magyar Pékek Fejedelmi Rendjének hírvivője.
Pécsett ezzel az akcióval vette kezdetét az I.Pécsi Pékfesztivál, ahová a dél-dunántúli régió sütödéiből érkeztek a szakemberek, hogy bemutassák a búza útját a kenyérig.