Glettvas helyett laptop az építkezéseken

Októbertől már minden induló építkezésnél kötelező a kivitelezőnek elektronikus naplót vezetnie az építkezésről. Ezzel a megrendelő napról napra, akár óráról órára láthatja, mi folyik az építési területen. Emellett a hatóságok is könnyebben ellenőrizhetnek. A pécsi építési vállalkozók most tanulják a rendszert.

hirdetés

Akinek családjában, cégénél voltak már építkezések, tudja: a munka során lehetnek előre nem várt fejlemények, akadályokba ütközhet egy-egy fal felhúzása, nyílászáró beépítése, csúszhat a munka. A megrendelő viszont – hacsak nincs végig a helyszínen – csak később, vagy egyáltalán nem értesül egy-egy galibáról.

Többek között a munka folyamatos nyomon követése miatt vezették be októbertől az elektronikus építési naplót. A megrendelő így naponta háromszor értesülhet egy online rendszeren arról, hogyan halad a munka, vannak-e problémák. A kivitelezés teljes folyamata nyomon követhető, távolról is figyelemmel kísérhető az egyes építkezések készültségi foka, az épp folyó építési tevékenységek.

Nem örülnek az új módinak
Nem örülnek az új módinak

Pécsen az iparkamara tudomása szerint – a kevés induló építkezés miatt – eddig csak néhány esetben kezdtek el ilyen naplót írni, de a lelkesedés – vállalkozói oldalon – nem túl nagy.

– Piszkosul megbonyolítja a munkánkat, hiszen egy laptopnak mobilinternettel folyamatosan nálunk kell lennie kivitelezés közben, ráadásul naponta kell felvinni az adatokat az adott munkáról, akár többször is. Úgy tudjuk, az adatokat látják az építési hatóságok és az adóhivatal is; nyilván az ellenőrzések megkönnyítése miatt vezették be az egészet. Egyelőre türelmi időszak van, tanuljuk a rendszert, de ez időt és pénzt visz el – puffogott lapunknak Major Zoltán pécsi kőműves, egy mikrovállalkozás tulajdonosa.

A kamara mindenesetre ingyenes képzésen ismertette meg a megye cégeinek vezetőit az új programmal. Már annak, aki kíváncsi volt; a kétezer baranyai építési vállalkozás tizede ment el.

– Kétszázötvenen vettek részt az egy hónapos oktatáson; a tapasztalatok szerint felhasználóbarát a napló. Nehezményezték viszont, hogy az építkezéseken nem életszerű a mobilinternetes laptop használata a kőműveskanál mellett – mondta lapunknak Póka Attila, a kamara szakembere. Ő hozzátette: az év végéig tartó türelmi időszakban valószínűleg sokan majd telefonon diktálják be a munka állását az irodában gép előtt ülő főnöküknek vagy egy titkárnőnek. A hatóságok viszont januártól büntethetnek, ha nincs gép a terepen.

Ha mi építtetünk, jól járhatunk, hogy mindent tudunk
Ha mi építtetünk, jól járhatunk, hogy mindent tudunk

– A program bevezetése fehérítheti a fekete és szürke zónában lévő építőipart, de mi úgy érezzük, még várhattak volna vele. Ma még kevés az építkezés, nehéz a kenyérkereset; a vállalkozásoknak így is elég bajuk van – mondja már Síkfői Tamás, a kamara titkára.

Mindenesetre azt lehet remélni, hogy a mezei építtetőknek, például családi házuk felújítását megrendelő pécsieknek nagyon is hasznos lesz az e-napló. Őket ugyanis leginkább az érdekli, adott időben mi zajlik házuknál, mi nem megy az építkezéssel. Számukra jó hír, hogy akár munkájuk folyamatos megszakítása nélkül online tudják felügyelni az építkezéseket.

A másik oldal átmeneti tanácstalanságát pedig jól jelzi, hogy a lapunk által felkeresett féltucat építőipari cégből csak egy volt hajlandó nyilatkozni; a többi vállalkozás vezetője nem akarta kommentálni az e-naplót; többen azt mondták, egy újabb állami ostorcsapás a hátukon az új kötelezettség.

A terület ismerői szerint jövő tavasszal, az ellenőrzések igazi beindulásakor lehet megtudni, mennyiben sikerült a gyakorlatba is átültetni a rendszert.

  • SE

    +1

  • Zolikának

    Az építési napló eddig sem helyettesítette a glettvasat, és eztán sem a laptoppal fognak vakolatot simítani. Micsoda hülye cím ez?