Fémdarabok úsznak a pécsi levegőben

Pécsett több napja nagyon rossz a levegő, a szállópor meghaladta a veszélyes mennyiséget, Páva Zsolt pedig el is rendelte a szmogriadót. De mi is az a szmog, hogyan keletkezik, és miért kell félni tőle?

hirdetés

Elrendelték Pécsett a szmogriadó úgynevezett tájékoztató fokozatát, mivel a városban 3 mérőállomás (a Szabadság utcai, a Boszorkány utcai, és a Nevelési Központnál lévő) adatai szerint is meghaladta az elmúlt két napban a levegőbe került szállópor azt a küszöbértéket (75 mikrogrammot), ami már veszélyesnek számít.

szmog
A Szabadság utcai mérőállomás szerint erősen szennyezett a pécsi levegő a szállópor által (PM25) (forrás: OLM)

Ráadásul Páva Zsolt, Pécs polgármestere közleményében kitér arra is, hogy a meteorológiai előrejelzések szerint a jelenlegi pécsi időjárás kedvez is a szmoghelyzet fennmaradásának. Ez azt jelenti, hogy a riadó egy ideig marad.

szmog2
A Boszorkány utcai mérőállomás szerint is szállópor (PM10) szennyezi a város levegőjét (forrás: OLM)

Mi a szmog?

A szmog kifejezés két angol szó, a „smoke” (füst) és a „fog” (köd) összevonásából ered, innen jön a „füstköd” kifejezés. Szmogról akkor beszélünk, amikor a légszennyezési mutatók szerint a levegőbe jutó káros anyagok koncentrációja tartósan és komolyan meghaladja az előírt uniós határértékeket. Mik ezek a káros anyagok? A füstköd nitrogén-dioxidot, a kén-dioxidot, szén-monoxidot, ózont és úgynevezett szállongó részecskéket tartalmaz. Utóbbiakból a „PM 10” és a „PM 25”, azaz a 10 és 25 mikronnál kisebb részecskék a fontosak, ezekből van túl nagy mennyiség Pécs levegőjében jelenleg.

A szmog nem tréfa
A szmog nem tréfa

Kétféle szmogról tudunk: a nyári és a téli szmogról. Az Országos Légszennyezettségi Mérőhálózat honlapjának tájékoztatása szerint a téli verzió főként a fosszilis tüzelőanyagok (szén, olaj, gáz) égése során alakul ki, nedves és párás, szélcsendes időben. A nyári szmog viszont az autók kipufogóiból kiömlő ózon, nitrogén-dioxid és a szén-monoxid kombinációjából ered.

Miért veszélyes?

A szállópor nem is igazán az a por, amit porként ismerünk, nem valamiféle homokszemcsékről van szó. A 10 mikrométernél átmérőnél kisebb káros részecskék ugyanis nem ülepednek le a levegőből, hanem lebegnek. Ez a por égési termékekből, szerves- vagy fémrészecskékből áll, de baktériumok, gombák, nehézfém és azbeszt is található benne. Nem csoda, hogy a legkisebb mennyiségben is káros.

Az autók is ludasak a dologban
Az autók is ludasak a dologban

A köhögésen kívül begyulladhat tőle a tüdőnk, nő a vér alvadékonysága, ami vérrögök keletkezéséhez vezethet, rossz hatással van az erekre, az asztmások és a légzőszervi betegségben szenvedők pedig sokkal könnyebben és gyorsabban érezhetik a kellemetlen és veszélyes tüneteket. Ahol pedig sokáig van jelentős szmog, ott meg is nő a tüdőrákosok és egyéb betegek száma.

A szállópor mellett a kén-dioxid az, ami komoly veszélyt jelenthet. A kén-dioxid a szén-, kőolaj-, és a földgáz tartalmú üzemanyagok és tüzelők égetése során keletkezik és belélegzése után légúti görcsöket okozhat és gyengíti a tüdő működését.

A főként kipufogógázokból származó ózon emellett izgatja a szemet és a légzőszervek nyálkahártyáját, súlyosbítja a krónikus betegségeket, émelygést, tüdőgyulladást, hányingert, köhögést, és mellkasi fájdalmakat okoz. A szén-monoxid pedig gyengíti a vér oxigénszállító képességét, melynek hatására fejfájás, szívfájás – akár infarktus – , és hányinger is kialakulhat.

Nem jó ötlet kimozdulni
Nem jó ötlet kimozdulni

Épp ezért a légúti betegségben illetve keringési betegségben szenvedők, az idősek és a gyermekek a legveszélyeztetettebbek. Ha tehetik, ők kerüljék a kint tartózkodást, a kinti aktív testmozgást, illetve a szellőztetést. Emellett fontos lenne s levegő megtisztítása, illetve a helyzet romlásának megelőzése érdekében, hogy a pécsiek – amennyire csak tehetik – kerüljék az autók (főként a dízel üzeműek) használatát, helyette inkább utazzanak buszokkal vagy menjenek gyalog, és ne tüzeljenek szénnel vagy fával, inkább gázt vagy villanyfűtést használjanak.

Pécs elhelyezkedése kedvez a szmognak

Pécsett szinte minden télen egyszer-kétszer elrendelik a szmogriadót, ezért felmerül a kérdés, hogy a város elhelyezkedése közrejátszik-e ebben? A választ Róka Róbert, a polgármesteri hivatal környezetvédelmi referensének „Szívjunk friss levegőt!” című írásában találtuk meg, melyben a szakember leírja, hogy Pécsett a légszennyező anyagok a város domborzati viszonyai (azaz, hogy egy hegy lábánál vagyunk, ahol nehezebben cserélőik a levegő) és az azzal kapcsolatban lévő meteorológiai adottságok miatt koncentrálódnak a mélyebben fekvő városrészeken. A fa- és széntüzelésű fűtőberendezésekből kibocsátott füst így nem tud tehát elkeveredni a szélcsendes időben.

Róka kitér arra is, hogy tekintettel arra, hogy a fő szállópor-kibocsátók a vegyes tüzelésű kazánokat, kandallókat használó ingatlantulajdonosok, „így az ő aktív közreműködésük nélkül az önkormányzat erőfeszítései sem lesznek hatékonyak”.

Hogy miként csökkenthetjük a fa- és széntüzelésből származó szállópor mennyiségét, azt itt olvashatja el.

 • János Bereczk

  Vasárnap szemezgettem, az öngyilkosok írásai között: CO mérgezést, csak a gázos készülék okoz!—Mivel minden készülék gázt fejleszt, a megállapítás tökéletesen igaz! ÷÷ A CO visszajött a lakásba, a kéményből!—Mert nem fűtött vele, a kéménye meg eldugult és nem visszajött, hanem ki se ment! ÷÷ Ha, a füstöt visszafújja, a szél, abból lesz a CO!—A CO2-ből, egy oxigént azért csak elfújt a szél(?)! ÷÷ A kandalló, fölé szerelt csappantyúval, jobban FŰT! — Élete végéig, ha még ez a válasz elért, Önhöz! ÷÷
  Kályhában, a fa nem veszélyes, nem kell tőle félni, a cirkó gáz, meg a szén jóval veszélyesebb! — Ha mégis fűteni akar, a fával,
  a szenet is égesse el benne, persze óvatosan!!! ÷÷ Vékonyabb fával, nagyobb a láng, jobban FŰT! — A láng nem fűt, csak világít, mint a gyertya! A benne lévő gáz, ha el tudja égetni, az fűt! A különbséget akkor látja, amikor kormolni kell!!! ÷÷ Rá
  álltunk a cserfa tüzelésre, csak lerobbant a fuvaros autója! — Akkor, ez cserben hagyás? ÷÷ A vegyes kazánban minden elég, csak sok, alsó huzat, kell neki! A kéménybe rakott csappantyú megakadályozza, hogy a kátrány a kéménybe kicsapódjon! — Erre
  eddig nem gondoltam, de javasolnám, CO riasztót vegyen! — 24oooFt-os keringetőszivattyúval jobban fűt, a gravitációs rendszer!
  ÷÷ A kazán kicsit drágább, de több tüzelő fér bele!!! ÷÷ Fa – szén – takarítás — kémény átrakás, 3 évente!
  Hívtam egy szakértőt, aki tanítja a fűtést! Nem lett jobb, mit csináljak? — Hívjad többször, hátha megtanulja!!!!

 • János Bereczk

  Most derült fény, a levegőben milyen fémdarabok úsznak, a pécsi levegőben, gyakorolnak, a pilóták, hogy miért, a város felett, erre is van gondolom magyarázat, ha lezuhan, könnyebb megtalálni!

 • János Bereczk

  Azzal, hogy legutóbbi hozzászólásomat levették, most már tudom, legalább valaki elolvasta! Ahogy Magyarországon lenni szokott, egy ellenérdekelt. A lengyelek ragaszkodnak, az amerikaiak szintén, ők egyenlőre kísérleteznek, rossz irányba, a motorral, de valóban hülyén jönne ki, ha mi lennénk végre, valamiben az elsők, egy jó export lehetőséggel! HAJRÁ PÉCS!

 • János Bereczk

  Fa tüzelés, puffertartály: A fa tüzelése csak, a mennyiséggel szabályozható! Ez állandó felügyelettel valósítható meg. Sok jót
  azokról sem lehet hallani, akik, a legjobb, legdrágább kazánokkal rendelkeznek! Az ok természetesen az egyensúlyban lenne, a
  megfelelő kazán, megfelelő puffer valamint, a ház hőigénye! Ez utóbbi okozza, hogy vagy túlfűtik, vagy takarékosságból, a kisebb
  kazánt választják. Ezért van az, hogy a mai +- ingadozásokat nehéz követni, ezért egy biztonsági hűtőrendszert, szerelnek a kazánba, miközben, a puffer még hideg, vagy a másik véglet, nem tudja felmelegíteni, a puffer vizét!
  Ugyanez nagyban, amikor egy város, legyen Pécs, rendelkezik egy szalma erőművel, viszont rendelkezik egy csomó családi házzal, ahol bármivel tüzelhetnek, miközben egy lignit bánya lett elindítva, amiről én többet nem tudok. Ha, a magán házaknál egy olcsó kazánnal, az egységes fűtésre lenne mód, nagy eséllyel elkerülhető lenne, a szmog!
  A kérdés, amire választ senki nem ad, mert nem lehet megváltoztatni, egyesek felfogását! Anyagi helyzet, talán pályázattal
  elérhető lenne, megtérülne, a tiszta levegőben, ami mindenki érdeke!
  Tekintsünk kicsit vissza, a városi gáz, olyan fűtőanyag volt, aminél főtt az ebéd egy kis konyhában, vagy ment a sütő, kellő szellőztetés mellett, nem volt gond, de ha okozott is egy kis fejfájást, nagyobb gond, nem volt, CO2 volt, a végtermék, lényegében,
  természetes anyag! Kint a természetben, a gond inkább, a CO-val, és a szálló C-vel van. Ha a konyhában jó volt, kint is jobb lenne, CO és C nélkül, fele, harmada CO2-vel. Először egy kis falura gondoltam, hogy ki lehetne próbálni, de PÉCS minden bajával, alkalmas lenne, van erőmű, van bánya, van völgy ahol, a szmog létrejön, és vannak a fűtéssel küszködő családi házak!
  Tudom, a teljes betiltás előtt állunk, de ha sikerül megmenteni, a szén fűtést, ami tisztán ég, még nem késő!
  Megismétlem , a szén, a kazánban kevés primer levegő hatására CO-t hoz létre, amit a szekunder levegővel, tisztán, kék lánggal, elégetünk. Ahogy, a kemencében le, kazánban, a meleg felszálló, CO2, fűti a vizet, majd lehűlve, a kéményen kimegy. Hihetetlenül
  kevés, a levegő igénye, ezért sok káros anyag nem lehet,Co, C nem hagyja el a tüzet, így sem a ház lakóira, sem a környezetre nem káros. A kéményben, semmi sem csapódik le és nem ég szét, a sok kémény!
  Ha csak ennyit teszünk, a környezetért, máris sokat lépünk előre!!!

 • János Bereczk

  Az éjjel, azért hagytam abba az írást, mert azt hittem, CO mérgezést kaptam, valami nagyon húzta a fejem, de kiderült, ez az ágy!!!
  A fűtőberendezésekről akartam ejteni néhány szót! Régen kályhával fűtöttek, egy szobát, ma ugyanannyi tüzelővel, kifűthetünk egy egész házat (100m2) könnyedén. Ennek feltételét, a kazánok teremtették meg, ez az utóbbi idők nagy találmánya, nem mai dolog mert, a kemencék is így működtek! Sajnos, ma már, a kemence működését sem ismerik, ezért aztán, a kazánok sem tökéletesek! Kemence: Általában, mezőgazdaságban feleslegessé vált, hulladékokkal fűtötték, szalma, ízik(kukorica szár) amit a tehén készített elő, a tüzeléshez. Működése egyszerű volt, a középre berakott anyag, lánggal égett, az így keletkezett gáz, az úgynevezett ‘búbban’ (búbos kemence), összegyűlt gáz, a csapdába ejtett meleg hatására, magas hőfokon elégett, majd az oldalfalon lecsurogva,(idő, 5. feltétel!) felfűtötte a kemence falát, majd a lehűlt CO2, a kéményen távozott!
  A kazántól ugyanezt kell,(kellene) elvárjuk! Erre nekem azt írták el vagyok maradva, ez persze lehetne igaz is, csak én melegen
  tartottam, a házat, 24 órán át úgy, hogy a 20q lignit brikettel, (az átkozottal), az egész telet kifűtöttem és a begyújtáson kívül, a kazánnal nem foglalkoztam!!! A tüzelés semmi gondot nem okozott, nem úgy mint ma! Mi az oka, a meleg CO2, felszáll a kazán felső terébe, leadja a hőt, majd lefelé vezetve a kihűlt gáz távozik!!
  A mai kazánok nem így működnek. Terelők, vízzsákok vannak, mint ahogy az üveget kormoztuk, a napfogyatkozást nézni. Aztán hogy ezt csökkentsék, ventilátorral fújják, a tüzet, egyre több gáz szabadul fel, ami már elégni nem tud, így a legjobb energia,
  haszon nélkül távozik, illetve még, a levegőt is szennyezi!(szmog) Ennek is van haszna, ha a problémát megoldhatatlannak
  tekintjük, sokan jól élnek belőle!(kivéve engem, nyugdíjasként írogatok, amit senki sem olvas!) Nem szeretnék a pécsi erőműről írni, inkább, a kaszaperi iskolát hozom fel példának, ahol a kitűnő, szalma fűtéshez, egy füstölő kazán képe társul, ma már levelet , gallyakat, Erzsébet utalványokat ( majdnem azt írtam fűtenek!) égetnek, aprítógépet vásárolnak, most bálázót, de már traktorra is pályáznak! Ha ezeket összeszámoljuk, nem is olyan rossz, a gáz!!! Van még egy probléma a mai kazánokkal, a kémény kivezetése, a kazán tetején van, így a legnagyobb meleg távozik, 300°C felett, de olvastam olyan javaslatot, hogy a
  kéményre is ventilátor kéne, hogy a CO, minél előbb eltávozzon!!
  Felmelegedés: A CO2, a CO és a C, az oka, azaz mindenben a SZÉN! Egy szakértő megkérdezte, én mivel fűtök? CO2-vel!!!
  Nem nyugtattam meg, Ő csak a szenet, fát, aprítékot,a pelletet…..Stb. ismeri!
  Megkérdeztem mennyi 6×6=36, oké, mennyi 6 a négyzeten, az is 36, oké, és a 6×6 még mennyi lehet: 666 666, csak ez a budapesti taxi hívószáma, ne ragadjunk le, ha elvégeztünk egy iskolát!!!!

 • János Bereczk

  A tiltások, tiltásának, tiltása sehova sem vezet! Tüzelést el kellene felejteni, van ennek egy jobb módja, a FŰTÉS!! A fűtéshez, megfelelő kazánok hiányoznak, ezt úgy szoktam mondani, a fűtésnek 4. feltétele van, a kazán, ami része, a kéménynek, szabályozni, a huzatot, CSAK itt lehet, a TŰZ előtt!!! A turbók és egyéb csodaszerek, csak rontják, a helyzetet, a CO-t, a legjobb éghető anyagot kinyomják, a kéményen, ha sikerül! Ha nem, akkor, a kőművesnek lesz munkája, ahogy írva van, meszes malterral rakja, a kéményt és nem habarccsal! (cement, homok, víz!) Jövőre is dolgozni akar!
  A TÜZELÉS anyaga, a SZÉN, lehet az bármilyen anyag, annyit fűt, amennyi szén van benne, ha egyáltalán el tudják égetni, tiszta égéssel? A szén felülről begyújtva, izzik, oxigén szegény környezetben. Az eredmény CO+H, a legjobb fűtőanyag, ha ezt valaki, a

  kéményen tolja ki, örüljön ha túléli, mert ezt az izzó szén tetején, levegő hozzáadásával lehet, KÉK lánggal elégetni! Ez a FŰTÉS!!
  A fa széntartalmának kinyerése, kicsit bonyolultabb.Elégetése még bonyolultabb, felhasználása meg, lehetetlenül bonyolult, a végeredményt, még az új erőmű, esetleg elérheti! (Még nem hallottam róla!) Szóval nem kéne erőltetni ezeket, de a fórumok tanácsadói, jól el vannak vele én meg jókat röhögök rajta, mert automatizálni akarják, a rosszat! A 100°C feletti kémény gáz, NEM
  LEHET MÁS csak CO2 , tiszta égés után ez marad, 30°C bőven elég ,egy 14×14-es kémény méret elég! Nem kell a kéményt fűteni, mert kátrány is éghető anyag, a kicsi hőkülönbség okán égésterméke, a CO2-vel távozik, kisebb része a vízzel, a hamuban marad! (A hamu fehér!) Ennyi hiba, úgy gondolom egyenlőre elég, Még, az agyonbonyolított, FŰTŐ rendszerekről nem is írtam!

 • Sporika

  Európa Zöld Fővárosa? Ha ez a cél, akkor Pécsnek kellene az elsőnek lennie, ahol a tömegközlekedés ilyen időszakban ingyenes, ezzel párhuzamosan a gépjármű forgalomat valódi eszközökkel korlátozni kellene, pl.: Páros – Páratlan rendszám bevezetése azonnal, teljes belváros lezárása és csak a buszforgalom engedélyezése, környezetszennyező járművel kitiltása örökre stb. De itt most valójában nem történik semmi, várjuk, hogy majd az időjárás egyszer csak kisöpri a smogot, addig viszont megfulladunk!