Gotovina: ünnepelnek Pécsett is

Felmentette a vádak alól pénteken Ante Gotovina volt horvát tábornokot annak a hágai ENSZ-törvényszéknek a fellebbviteli tanácsa, amely a délszláv háborúk során elkövetett súlyos bűncselekmények ügyében jár el.

hirdetés

Hatalmas népünnepély kezdődött Horvátországban, miután felmentették a vádak alól Gotovinát, akit hazájában milliók szeretnek. A tábornok népszerűségét jól mutatja, hogy a Horvátországban több plakát, graffiti is őt élteti az utcákon, tereken, a fiatalok pedig pólóikra nyomták az arcképét.

A pénteki ítéletet Zágráb központjában több ezren figyelték. Élőben egy hatalmas kivetítőn adták az eseményt. Splitben a tengerpart melletti Köztársaság téren várták a bíróság döntését, Eszéken is hatalmas tömeg gyűlt össze. A hír után azonnali munkaszünetet rendeltek el, és háromnapos népünnepély kezdődött.

A hírportálok arról írnak, hogy végre győzött az igazság, és a bíróság nem politizált, hanem tette dolgát. Az Index.hr szerint Gotovina köszönetet mondott mindazoknak, akik segítették őt a perben.

A tábornok, akit nemzeti hősként tisztelnek

A horvát miniszterelnök különgépet küldött Hágába, amelyen ott van a védelmi miniszter is. Várhatóan kora délután landol majd a gép Zágrábban.

Gotovinát tavaly áprilisban – a horvátországi szerbekkel szemben elkövetett háborús bűncselekmények miatt – első fokon 24 év szabadságvesztésre ítélték Hágában.

A most 57 éves extábornok – a francia Idegenlégió egykori katonája – volt az 1995 augusztusi, Vihar fedőnevű horvát hadművelet parancsnoka a szerbek lakta Krajina térségében. Az ügyészség szerint a krajinai művelet során 324 szerb polgári személyt, illetve katonát öltek meg, közel 90 ezer szerbet pedig erőszakkal űztek el otthonukból.

A védelem azzal érvelt, hogy a horvát tüzérség nem támadta célzottan a polgári személyeket. A fellebbviteli tanács végül nem látta „minden ésszerű kétséget kizáróan” bizonyítottnak sem azt, hogy jogellenes volt, kifejezetten a polgári lakosokra irányult az érintett négy szerb település elleni tüzérségi támadás, sem azt, hogy Gotovina olyan intézkedések megtételét mulasztotta el, amelyekkel meg tudta volna akadályozni a menekülő szerbek sérelmére elkövetett bűncselekményeket – írja az MTI.

Gotovinával együtt fellebbezett az első fokon 18 évre ítélt vádlott-társa, a Vihar hadművelet idején a horvát különleges rendőri alakulatokat irányító Mladen Markac, akit most másodfokon szintén felmentettek. A harmadik vádlottat, Ivan Cermak volt horvát védelmi miniszterhelyettest pedig már első fokon ártatlannak találták.

Ante Gotovinát több évi rejtőzködés után, 2005 decemberében a Kanári-szigeteken egy luxusszállodában tartóztatták le.

 

[frame]Pécsett is ünnepelnek 

Úgy tudjuk, a Pécsett élő horvátok szintén ünnepre készülnek. Több ezer fős közösségről van szó, akik közül sokan még aláírásokat is gyűjtöttek anno Gotovina szabadon bocsátása miatt.

Sárosácz Mihály, a Baranya Megyei Horvát Önkormányzat elnöke szerint ez nemcsak a tábornok, hanem Horvátország győzelme, hiszen elismerték, hogy honvédő háborút vívtak. Az egész ország most euforikus hangulatban van, sok baranyai horvát este Szemelyben ünnepel majd közösen.[/frame]