Gőzerővel épül az új dohánygyár

bat4

hirdetés

Immár közel két hónapja dolgoznak gőzerővel a BAT nemrég megszerzett Finn utcai üzemcsarnokában, ahol az év végén már csaknem 9 ezer négyzetméteren folyik majd a termelés. Az átalakítások napjában 100-150 pécsi vagy környékbeli szakembernek adnak munkát.

bat11

Mint arról beszámoltunk, egy kilencmilliárd forintos beruházással új gyárat hoz létre a BAT Pécsi Dohánygyár Kft. a régi ipari parkban, az Elcoteq egykori gyártóbázisán. A beruházással a termelési terület megduplázódik. Az év első felében alakítják ki az új gyárat, telepítik a gyártósorokat és várhatóan idén a negyedik negyedévben megkezdik a termelést is az új telepen.

bat9

Február utolsó napjaiban lapunk is felkereste a beruházás helyszínét, ahol minden nap 100-150 szakember dolgozik.

– Már januártól teljes intenzitással dolgozunk. Elsőként a csarnokot tesszük alkalmassá dohánytermékek gyártására; belülről szinte teljesen “szétverjük”, átalakítjuk és felújítjuk. Nagy átalakítások zajlanak, a szellőzőrendszert például alkalmassá kell tenni arra, hogy a dohányport “elszívja”, ellenkező esetben dohánykártevők szaporodhatnak el a gyárban. De át kell alakítani a csarnokot például épületvillamossági szempontból is. A második nagy fázis a gyártósorok beszerelése és tesztelése lesz, ami nyáron kezdődhet el – mondta lapunknak Tóth Attila, a BAT szabályozási vezetője.

bat3

Beszámolt arról is, hogy a tervezési és a kivitelezési munkálatoknál is helyi vállalkozóknak adnak munkát. A tervező fővállalkozó pécsi székhellyel rendelkezik, az összes szakági tervező is pécsi vagy környékbeli városokból, falvakból való. A kivitelezési munkálatokra kiválasztott cégek, illetve az ő beszállítóik is szintén pécsi vagy Pécs környéki cégbejegyzéssel rendelkeznek. Eddig a kivitelezési munkák harmada van kész, s eddig már 300 ember dolgozott különböző szakágakban a bontási, illetve az eddig elkészült kivitelezési munkálatokon.

bat7

A BAT novemberre tervezi a termelés beindítását az új gyárban, ez eddig tarthatónak látszik. – Az új dohánygyár beindításához a régi dohánygyárból mintegy 200 munkavállalót csoportosítunk át, de az új üzem működése egyebekben nem érinti a régit, mert nem gyártanak benne olyan terméket, amelynek előállítását a régi termelőegységből helyeznénk át. A Finn utcában gyártandó termék egyelőre üzleti titok, később tervezzük bejelenteni – tette hozzá Tóth.

bat10

A vezető egyelőre nem tudta megmondani, lesz-e, s ha igen, hány új munkavállaló a már üzemelő második pécsi dohánygyárban.

bat6

– Egyrészt a teljes, végleges termékportfólió kialakítása 1-2 évre tehető, másrészt a munkaerő-szükséglet új gyártóegységben alkalmazott technológia működési tapasztalataitól is függ – mondta Tóth Attila.

[box title=”Kevesebb cigi fogy”]Egy év alatt 12,5 milliárd szálról 9,3 milliárd szálra esett vissza a legális dohánypiac az adóhivatal szerint. Ilyen kevés cigaretta még soha nem fogyott Magyarországon. Az elemzők a nemzeti dohányboltok megnyílásával és a feketekereskedelem erősödésével magyarázzák a folyamatot. A BAT-ot mindez azért nem érinti érzékenyen, mert a megtermelt árujának egyre nagyobb hányadát, mára közel háromnegyedét exportálja.[/box]