Graz közösen fejlesztene Péccsel

Közös fejlesztési projekteket szeretne Péccsel indítani Graz – jelentette be az osztrák város polgármestere, Siegfried Nagl a Páva Zsolttal közösen tartott pénteki pécsi sajtótájékoztatóján. A 30 éves testvérvárosi kapcsolatot megünnepelendő fogadta Páva Zsolt Graz első emberét Pécsen.

hirdetés

Harminc esztendeje, 1989-ben kötött testvérvárosi szerződést az osztrák Pécs és Graz, a jubileum alkalmából egy héten belül másodszor érkezett küldöttség a városba. Május 3-án a 30 éve a testvérvárosi szerződést aláíró Alfred Stingl vehetett át elismerést Decsi István alpolgármestertől a sokévi áldozatos munkájáért. Május 10-én pedig Graz jelenlegi polgármestere, Siegfried Nagl érkezett Pécsre kollégáival, hogy Páva Zsolt polgármesterrel értekezzen a két város jövőbeli közös terveiről. 

Páva Zsolt és Siegfried Nagl

Páva Zsolt kifejtette, hogy a találkozás napja nagyon örömteli mindkét város vezetése számára, hiszen jubileumot köszöntenek és sok szép emléket idézhetnek fel az elmúlt évtizedekből. Mindemellett a találkozó nem csak az emlékezésről és a világ harminc év alatt bekövetkezett változásainak felidézéséről, de a jövő alakításáról is szól, emelte ki.

– Nagyon büszke vagyok arra, hogy Pécs mindig is jó partnere volt Graznak, nagyon harmonikusan és baráti formában tudtunk együttműködni. Nem véletlenül kapott számos grazi jelentős személyiség pécsi elismerést, ahogy például Graz korábbi polgármesterét is Pécs díszpolgárává választották 1999-ben – mondta el Páva Zsolt a találkozót megelőző sajtótájékoztatón. Lapunknak elmondta, potenciális lehetőségeket lát az együttműködésre közös EU-s pályázatok beadásában partnerekként, illetve az iskolák és a felsőoktatás területén. Ezek mellett a gazdasági kapcsolatokat is tovább erősítené.

Siegfried Nagl, Graz polgármestere elmondta, a politikusok és városvezetők feladata és felelőssége, hogy biztos és biztonságos környezetet biztosítsanak az esetleg bizonytalanná váló lakóknak, a világ gyors változásaihoz alkalmazkodva. Ebben fontos szerepe van a testvérvárosi kapcsolatoknak is, hiszen a kulcskérdésekben sokat segíthetnek egymásnak, tanulhatnak egymástól. 

– Úgy gondolom, hogy a jövőben a legfontosabb az oktatás, a tudomány, a kreativitás és a kultúra. Szerintem ezeken kell együtt dolgoznunk, például jó lenne akár diákcsereprogramot indítani, vagy a sport és az egészség erősítése érdekében közös projektet létrehozni. EU-s pályázatokkal is szeretnénk Péccsel közösen pályázni – mondta el lapunknak Siegfried Nagl, aki már 17 éve az osztrák város polgármestere.

Talán kevesen gondolnák, de Pécs és Graz között rengeteg a hasonlóság, amit több példa is igazol. Mindkét város elnyerte az Európa Kulturális Fővárosa megtisztelő címet. Az osztrák város 2003-ban lett kultúrfőváros, Pécs pedig, mint ismert, 2010-ben. Graz óvárosát pedig – ahogy Pécsett az ókeresztény sírkamrákat – az UNESCO a Világörökség részévé nyilvánította. Korábban egyébként részletesen bemutattuk Grazot, cikkünk ITT olvasható el.

Hirdetés