Félnek a gumiktól

gumik5

hirdetés

Halomban állnak a használt autógumik Kovácstelep déli végén a családi házak közvetlen közelében. A környékbeliek attól félnek, ha lángra kap a több száz abroncs, az ő otthonaik is veszélybe kerülnek, emellett eladhatatlanok házaik a látvány miatt. A tulajdonos azt mondja: minden rendben van és ezt papírokkal is tudja igazolni.

Kovácstelepen az Ürögi fasor és az Ércbányász utca sarkára érkezőket igencsak lehangoló kép fogadja. Nemcsak a sarkon lévő több száz négyzetméteres, félkész épület van tele használt gumiabroncsokkal, hanem a ház telkén és a vele szemben lévő ingatlanon is tornyosulnak gumik. Összesen több száz, akár ezer abroncs van egy kézilabdapálya méretű területen.

Szabó úr szemben lakik, nem tudja eladni a házát
Szabó úr szemben lakik, nem tudja eladni a házát

– A probléma nem új, de ennyi gumi még soha nem volt itt. Tíz éve próbálom eladni a házamat, de éppen a látvány és az esetleges veszély miatt képtelen vagyok vevőt találni – mondja Szabó István, aki éppen a gumit felhalmozó vállalkozással szemközt lakik. Hozzátette: olykor elviselhetetlen a gumiszag a környéken, ezért szellőztetni is csak akkor szoktak, ha nem nyugati szél fúj.

Az épület is plafonig tele van gumikkal
Az épület is plafonig tele van gumikkal

Aki a környékre téved, első gondolata, hogy nem szabályos, ami itt történik, de a gumik gazdája, a Tüke Kft. szerint minden a legnagyobb rendben. A cég egyébként autógumikat szerel, cserél, emellett a város többi gumisától is elhozza a használt abroncsokat. Később kilóját hat-nyolc forintért adja tovább feldolgozásra az István-aknai újrahasznosító cégnek.

A szemben lévő, a MÁV-tól bérelt telken is gumihegyek...
A szemben lévő, a MÁV-tól bérelt telken is gumihegyek…

– Már többször is feljelentettek, de minden papírunk rendben van, a zöldhatóság, a város és a katasztrófavédelem is jóvá hagyta a működésünket ebben a formában – számolt be Tüke Ernő ügyvezető. Mint mondta, a társadalom számára hasznos tevékenységet végeznek, hiszen segítségükkel nem az árokparton, erdőben végzik a gumik, azokból például játszóterek burkolatát szolgáló gumitéglák készülnek.

Tüke Ernő szerint minden szabályszerű a cégénél
Tüke Ernő szerint minden szabályszerű a cégénél

– Rendesen fizetjük a közterheket, négy alkalmazottam után a járulékokat, közel félmilliós építményadót a városnak – védekezett Tüke Ernő.

Mint mondta, most valóban túl sok a gumi, nagyjából kétszer annyi, mint szokott általában. A tavaszi kerékcserék óta ugyanis nem tudta megoldani a felvásárlást, a szállítást. Hozzátette: a hulladék fele hamarosan eltűnik és tervei között szerepel védőkerítést építeni, hogy az utcákból, a többi ház ablakából ne látszódjanak az abroncsok.

A lakók felvetéseire, miszerint tevékenységük miatt eladhatatlanok a környék otthonai, s tűzveszélyes a terület azt mondta: szerinte a piaci viszonyok miatt nem boldogulnak a házukat hirdetők, a közelben pedig van tűzcsap, így egy esetleges baleset után a lánglovagok gyorsan meg tudnák fékezni a lángokat.

[box title=”Törvényes” box_color=”#7adb7c”]Lovász István, Pécs jegyzője azt mondta lapunknak, hogy kollégái helyszíni szemlét tartottak, s kiderült: a cég gumik adásvételéhez szükséges működési engedéllyel rendelkezik, fő tevékenységi köre, használt gumi kereskedelem és javítás, a tovább nem javítható, illetve eladható gumikat, a hasznosításra tevékenységi körrel rendelkező cégnek eladja, melyet számlával igazolt. A cég az ingatlanra vonatkozóan raktározásra, tárolásra telep engedéllyel rendelkezik. A katasztrófavédelem részéről is tartottak helyszíni szemlét, melyről egy végzést is bemutatott az ügyvezető, e szerint tűzvédelmi szempontból megfelelő a gumik tárolása. Lovász ennek tudatában kijelentette: az engedélyek megfelelnek a jelenleg hatályos jogszabályoknak. A Dél-dunántúli Környezetvédelmi és Természetvédelmi Felügyelőség korábban ellenőrzött itt, s ők is mindent rendben találtak.[/box]