Gyászol Pécs és a magyar sportélet

Súlyos közúti balesetet szenvedett a HAT-AGRO UNI Győr női kosárlabdacsapatát szállító autóbusz szombaton Kapuvár és Vitnyéd között. A szerencsétlenségben Tapodi Péter klubigazgató és Fűzy Ákos vezetőedző életét vesztette – adta hírül az MTI. 

hirdetés

Megemlékezés a Lauber Dezső Sportcsarnoknál

Szombat este 20 órától gyülekeztek a sportcsarnok előtt ismerősök, barátok és a pécsi szurkolók, hogy fejet hajtsanak Fűzy Ákos emléke előtt. A lépcsőre gyertyákat, mécseseket és rózsákat is tettek.

Mécsesek és fehér rózsa a sportcsarnoknál

Elmarad a vasárnapi edzőmérkőzés 

A PEAC-Pécs Női Kosárlabda Klub honlapján megjelent közleményt szó szerint közöljük.

“A győri kosárlabda csapatot, sportbarátainkat ért tragédia miatt klubunk nem játssza le vasárnapra tervezett edzőmérkőzését. Őszinte és mély részvétünk az autóbusz-baleset áldozatai, Fűzy Ákos és Tapodi Péter családjának, a baleset sérültjeinek mielőbbi teljes talpra állást kívánunk! ”

Fűzy és Tapodi emlékére

Rátgéber: nem tudom felfogni ezt a tragédiát

“Ákos 13 évig volt a segédedzőm, és egy évet a válogatottnál is együtt dolgoztunk, Péter pedig három évig volt mellettem a válogatottnál” – nyilatkozta az MTI-nek Rátgéber László. “Olyan, mintha a testvéreimet vesztettem volna el, együtt jártunk nyaralni, teljesen összenőttünk. Nem tudom felfogni ezt a tragédiát.”

A gyõri nõi kosárlabdacsapat buszbalesete Kapuvárnál

Volt pécsi játékosok is megsérültek

Sikerült beszélnünk Tiszay Lászlóval, a PVSK női kosárlabda utánpótlás szakosztály vezetőjével, aki részvétét fejezte ki. Tiszay elmondta: nemrég beszélt a buszon utazó Czirják Noémivel és Pénzes Kingával. A korábban Pécsett játszó kosárlabdázók jól vannak, könnyebb sérülésekkel megúszták a balesetet.

Gyászol a magyar sportélet

Borkai Zsolt, Győr polgármestere, a Magyar Olimpiai Bizottság elnöke az MTI-nek azt mondta, a városnak és a csapatnak egyaránt nehéz lesz feldolgozni ezt a tragédiát, és őszinte részvétét fejezte ki az elhunytak családtagjainak.

“Két igazi sportembert veszítettünk el, akik egész életükben a jó ügy érdekében, a sport és a tehetség ünnepéért dolgoztak, mindezt magas szakmai színvonalon tették. Sosem felejtjük el őket, hiszen a győri kosárlabdasport legfényesebb sikereit köszönhetjük tevékenységüknek.”

A 85-ös számú főúton történt a baleset

A balesetben egy személyautó ütközött össze a győri együttest szállító busszal, s a kisalfold.hu beszámolója szerint Tapodi a helyszínen belehalt sérüléseibe. Fűzyt a helyszínen újra kellett éleszteni, majd mentőhelikopterrel szállították kórházba, de annyi vért vesztett, hogy az orvosok nem tudták megmenteni az életét.

[frame] Tapodi Péter korábban a női válogatottnál Rátgéber László szövetségi kapitány mellett másodedző volt, de Győrben vezetőedzőként is dolgozott. [/frame]

[frame]

Fűzy Ákos 1963. november 28-án született Pécsett. Nős, három lány édesapja. Játékosként a Pécsi Postás, a PVSK és a Kaposvári Táncsis SE csapatában is megfordult, edzői pályafutását férfi vonalon kezdte, dolgozott a PVSK és a PVSK-Pécsvárad csapatánál is.

A női szakágban először a pécsi egyetemi klubban, a PEAC-ban, majd a PVSK-ban az utánpótlás területén tette le a névjegyét, irányításával a fekete-fehér csapat kétszeres OIK győztes, U20-as illetve B csoportos bajnok is lett. Szerepelt az Ifjúsági válogatott szövetségi kapitányaként, és a Junior válogatott edzőjeként.

Tizenhárom évig dolgozott a MiZo Pécs 2010-ben Rátgéber László másodedzőjeként, eközben szerepet vállalt a magyar felnőtt női kosárlabda válogatottnál, Sterbenz Tamás kapitánysága alatt, és később is, immár Rátgéber László segítőjeként.

Másodedzőként a MiZo Pécs 2010-zel elért legjobb eredményei: kétszeres EuroLiga harmadik helyezés, EuroLiga negyedik helyezés, nyolc magyar bajnoki arany, kilenc Magyar Kupa arany.

Fűzy Ákos 2008 júniusában lett a pécsi női kosárlabda csapat vezetőedzője, melynek élén két esztendőt töltött el. Bronzot nyert a 2008/2009-es idényben a bajnokságban, és megnyerte csapatával a Magyar Kupát. A 2009/2010-es évadban bajnoki címet szerzett a MiZo Pécs 2010-zel, és megnyerte a Magyar Kupát is.

Ezt követően 2010. nyarán szerződött Győrbe. 

Forrás: www.peacpecs.hu [/frame]

69 éves kapuvári férfi okozta a balesetet

Tóth Gabriella, a megyei rendőr-főkapitányság sajtóügyeletese azt közölte: a busz frontálisan ütközött egy, eddig tisztázatlan okból sávjába áttért személyautóval, majd az árokba borult.

A buszon utazó 16 ember mindegyike, továbbá a személygépkocsi vezetője is érintett volt a balesetben: két ember meghalt, egy ember életveszélyesen, nyolc súlyosan megsérült, további hat személy pedig könnyebb sérüléseket szenvedett.

Győrfi Pál, az Országos Mentőszolgálat kommunikációs igazgatója az MTI-nek elmondta: a mentősök három mentőhelikopterrel és 8 mentőautóval vonultak a helyszínre. A sérülteket három kórházba, Győrbe, Sopronba és Szombathelyre szállították.

Hozzátette, hogy a sérültek állapotáról egyelőre csak előzetes információkkal rendelkezik.

A kisalfold.hu úgy tudja, hogy Natasa Kovacevicnek, a győri együttes szerb játékosának a lábát amputálni kellett.

Meccsre mentek

A győriek 16 órától játszottak volna Sopronban, a bajnok és kupagyőztes Uniqa-Euroleasing Sopronnal Krasznai-emlékmérkőzést.

Nyolc sérültet vittek Sopronba

Orbán Ferenc tájékoztatása szerint a súlyos sérültek töréseket szenvedtek. Az öt könnyebb sérültön jellemzően kiterjedt zúzódásokat, hámsérüléseket diagnosztizáltak a sürgősségi osztályon.

A szombathelyi kórház főigazgatója, Nagy Lajos korábban arról tájékoztatta az MTI-t, hogy egy súlyos állapotú férfit és egy könnyebben sérült nőt szállítottak a Markusovszky Egyetemi Oktatókórházba.

[frame]Közlemény

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata megdöbbenéssel értesült az Uni-Győr női kosárlabda-csapatának tragikus balesetéről, Fűzy Ákos vezetőedző és Tapodi Péter klub-igazgató haláláról, a játékosok sérüléséről.

Városunk vezetői, sportolói és sportszerető polgárai nevében őszinte részvétünket fejezzük ki az elhunytak hozzátartozóinak, mélyen együttérzünk velük, gyászukban osztozunk. Tapodi Péter és Fűzy Ákos halálával pótolhatatlan veszteség érte a magyar kosárlabda-társadalmat és Pécs sportéletét. Fűzy Ákos a pécsi kosárlabdasport történetének emblematikus alakja, egyik legsikeresebb játékosa, majd sportvezetője volt. Másodedzőként majd vezetőedzőként részese volt városunk kosárlabda-aranykorának. Magyar bajnoki és kupa aranyak,  nemzetközi pályákon megnyert serlegek tucatjai emlékeztetnek sportolói, sportvezetői és emberi nagyságára, melyet Pécs városa is több kitüntetéssel ismert el. Tapodi Péter személyében egyik legnemesebb és leg-sportszerűbb ellenfelünket gyászoljuk.

Az elhunytak emlékét kegyelettel megőrizzük, a sérült játékosoknak mielőbbi és teljes felépülést kívánunk.

Pécs, 2013. szeptember 7.

Dr. Páva Zsolt, Pécs Megyei Jogú Város polgármestere és

Pécs Megyei Jogú Város Önkormányzata nevében[/frame]

 • Boros Marci

  Augusztus 10-én még beszéltünk, és azt mondtad, hogy jobb élet van Győrben, és csak látogatóban vagy Pécsett, még egy kupa bort sem ittunk meg, csak kerítésen kívül beszéltünk. Te fogtad a napi sport újságod. Hiányzol mindenkinek!! Őszinte részvétem!

 • Nagy Béláné

  Nagyon sajnálom! Őszinte részvétem!

 • rózsadombi

  R.I.P.Ákos, Te nagyon nagyon jó ember voltál! Emlékedet szívünkben őrizni fogjuk, lelki üdvödért pedig rosé-val koccintottunk… 🙁

 • gáspár attila

  őszinte részvétem

 • Bela

  Oszinte reszvetem!

 • Tamás Babi Vivien

  Öszinte részvétünk!

 • Angéla

  Részvétem.

 • Kosaras

  Megdöbbentő, mély részvétem.

 • toto

  Részvétem!