Gyerekeknek jut az össznemzeti lisztből

Pécsett szegik meg a Magyarok Kenyerét

Végre elindulhatott a lisztadományt szállító legutolsó kamion is a 2014 évi Magyarok Kenyere programban: a 20 tonna liszt kedvezményezettje a Kárpátaljai Irgalmas Samaritanus Gyermekotthon és több rászoruló kárpátaljai magyar szervezet.

hirdetés

Hónapokon át tartó engedélyeztetési procedúrát követően április 14-én, kedden késő délután útnak indulhatott a 2014. évi Magyarok Kenyere program utolsó szállítmánya 20 tonna liszttel Kárpátaljára.

A 20 tonna lisztet a Magyarok Kenyere program eredetileg a Kárpátaljai Nagydobronyi Irgalmas Samaritánus Gyermekotthon 70 leánygyermekének szánta, azonban a kárpátaljai ínség példátlan összefogással kovácsolja össze a rászorulókat. Katkó László intézményvezető elmondása szerint a 20 tonna magyar lisztből nemcsak ők maguk, hanem 8 további kárpátaljai magyar intézmény részesül. Ezáltal több mint 1000 főként magyar ajkú gyermek étkezéséhez járul hozzá jótékonysági programjuk.

A liszt mindig jól jön
A liszt mindig jól jön

A 2014. évi Magyarok Kenyere program liszt adományai már a tavalyi évben átadásra kerültek a többi kedvezményezett szervezet részére: a Dévai Szent Ferenc Alapítvány 80 tonna, az Oltalom egyesület 24 tonna, a Baranya Megyei Gyermekvédelmi Központ pedig 6,5 tonna adomány lisztben részesült a jótékonysági akció keretében.

A Magyarok Kenyere program, Dr. Korinek László karitatív kezdeményezése Pécsről indult 2011-ben, és a sok jó szándékú magyar ember összefogása által mára a nemzeti összetartozásunkat és a szolidaritást szimbolizáló eseménysorozattá nőtte ki magát.

2014-ben évben Pécs városa negyedik alkalommal szervezte meg a programot, amelynek keretében valamennyi magyarországi megyéből és a Kárpát-medence magyarlakta településeiről (Sepsiszentgyörgytől Lendváig, Pozsonytól Zentáig) felajánlott búzát összegyűjtötte, Pécsre szállíttatta, majd egy ünnepélyes összeöntés után lisztté őröltette.

Rengeteg liszt kerül a rászorulókhoz
Rengeteg liszt kerül a rászorulókhoz

Az első évben 10 tonna búza gyűlt össze, 2014-ben ennek több mint hússzorosa, mintegy 215 tonna búza gyűlt össze határon innen és túlról kapott adományokból.  Az adománybúza 420 magyar és 51 határon túli településről érkezett, összesen 1383 egyéni adományozó (gazda vagy szervezet) küldött gabonát.

A program célja elsődlegesen karitatív: a rászoruló gyermekek és hátrányos helyzetűek étkeztetése határainkon innen és túl. A lisztadományozásokon túl az augusztus 20-i Nemzeti Ünnepünk kiemelt nap a Magyarok Kenyere programban: pécsi és budapesti ünnepek kenyereinek biztosítója már ötödik éve ez a program.

2015-ben mind az országos búzagyűjtést illetően, mind a Szent István-napi új kenyér ünnepén további újdonságokkal készülnek a program szervezői.

hirdetés

Hirdetés