Gyermekbarát szoba a rendőrségen

Navracsics Tibor, Hoppál Péter, Csizi Péter 018 (7)

hirdetés

Navracsics Tibor miniszterelnök-helyettes adta át többek között Csizi Péter és Hoppál Péter országgyűlési képviselők jelenlétében – azt a gyermekbarát meghallgató szobát a megyei rendőrségen, amelyben a bűncselekmények kis áldozatai segíthetik a nyomozásokat.

Navracsics Tibor szerint a bűncselekmények gyermekáldozatait kiemelten kell kezelni egy-egy nyomozás során, ezért elhatározták már 2012-ben, hogy az ország minden megyéjében legalább egy gyermekmeghallgató szobát hoznak létre. Pécsen éppen a huszadik ilyet adták át hazánkban.

Navracsics szerint kiválóak az eddigi tapasztalatok, amelyek azt üzeni, érdemes volt meglépni a fejlesztéseket, amelyeket ráadásul a rendőrségek legtöbbször saját erőből, viszonylag kis ráfordításokkal tudtak véghezvinni.

A gyermekbarát szoba a rendőrség pécsi, Vargha Damján utca 1. alatti épületében, a földszinten kapott helyet. Itt lehetőség van kép- és hangfelvétel készítésére, ami bizonyítékként a későbbi büntetőeljárás során felhasználható.

Navracsics Tibor, Hoppál Péter, Csizi Péter 018 (15)

A helyiség biztosítja, hogy a gyermekeket koruknak, fejlettségi szintjüknek megfelelő, speciális körülmények között, a lehető legkíméletesebben lehessen meghallgatni. Vannak benne például plüss állatok, játékok, színes rajzok lógnak a falon, barátságos a bútorzatuk, meleg színűek a falak. A speciális meghallgató helyiség alkalmazása az angol módszer adaptálása a magyar büntetőeljárás gyakorlatába.

Fellegi Norbert, a megyei rendőrség bűnügyi rendőrfőkapitány-helyettese azt mondta, nagy hasznát látják a szobának, amelyben mát tucatnyi meghallgatás történt. Elmondta: a megyében éves szinten 150-170 14 éven aluli gyermek sérelmére követnek el bűncselekményt. Őket képzett szakemberek, kriminálpszichológusok kérdezik ki; munkájuk jóval leegyszerűsödik azzal, hogy a gyermek nyugodtabb, barátságosabb körülmények között válaszolhat a kérdésekre.