Gyilkosok, akik közöttünk élnek

Hobol, Mecsek-szentkút, Meszes, Nagyárpád, pécsi Jókai utca, Palahegy, Udvar – az elmúlt negyven év megoldatlan gyilkosság ügyeinek helyszínei. Az áldozatok idős asszonyok, egy védtelen taxisnő, egy eladó, egy egyiptomi férfi és egy férfi testérpár, akik pénz, öregezés, vagy szerelemféltés áldozatai lettek. Öt gyilkossági ügy máig felderítetlen Baranyában, az elkövetők máig köztünk járnak.

hirdetés

Az őrbódé titka: egy brutális kettős gyilkosság

Ebben az ügyben még mindig érvényben van a rendőrség egymillió forintos díjkitűzése. Pécsen, Nagyárpád külterületén,  a Pál László utcában lévő telephelyen történt brutális emberölés elkövetőjét azóta sem sikerült elfogni.  2005 januárjában vérbe fagyva találtak rá két férfi összeszabdalt holttestére Pécsett. Két férfival példátlan kegyetlenséggel bántak el a tettesek, akik különböző vágó- és szúrófegyverekkel gyilkolhattak.

A gyilkosságot a telephely tulajdonosa fedezte fel: az őrbódéban a telep éjjeliőrének, H. Elemér. (47) holttestére bukkant, majd a kiérkező rendőrök ugyanott megtalálták az áldozat testvérét, H. Jánost (45) is holtan. A testvérpárt meggyilkolták, egyikük meztelen volt. A bódéban a helyszínelők egy véres kulcscsomót is találtak, a vér  az egyik áldozattól származott. A testvérpár előző napját rekonstruálva kiderült:  H. J. aznap egy ismeretlen szőke fiúval – akivel Budapestről jövet a vonaton ismerkedett meg ugyanazon a napon – állított be harmadik testvérük H. Csaba lakására.  A fiatal fiút új barátjaként mutatta be.  A társasághoz este csatlakozott Elemér is, így együtt mentek bulizni. Később  csak két áldozat és a szőke ifjú maradt a bulikban, akik hárman számtalan kocsmát végigjártak, de az nem derült ki, hogy kötöttek ki végül az őrbódéban.

Könnyen elképzelhető, a testvérpárral aznap éjjel az ismeretlen szőke fiatalember végzett, csakhogy őt a rendőrök nem találták meg. Mindössze annyit tudnak róla, hogy 180 cm magas, 18-20 év körüli, vékony, a metszőfogai között pedig apró rés látszódik. Az ügyben két férfit is elfogtak, de mindegyiknek alibije volt arra az estére. A gyilkosságnak egy szemtanúja volt, a telepet őrző keverék kutya. Az ügyről részletesen Hardi Péter Rejtőzködő gyilkosok című könyvében írt.

A hoboli öregezés
Marika nénit 2013 áprilisban találták holtan saját házában, agyonverték. Két különböző személyt is meggyanúsítottak a hoboli idős asszony megölésével, de elengedték őket, mert nem volt ellenük elég bizonyíték. Marika nénit korábban egyszer már kiraboltak és összeverték, a második esetet már nem élte túl.  Az idős asszony feltehetően “öregezés” áldozata lett a Szigetvár melletti faluban.  P. L. Marika (†82) egyedül, visszahúzódóan élt hoboli házában, ez alkalmas volt arra, hogy áldozat legyen.
A taxisnő rejtélye
Hárman is magukra akarták vállalni G. Csilla taxisofőr megölésest. Az asszonyt 1995. december 1-jén több késszúrással ölte meg támadója Pécsett, az Abaligeti út Mecsekszentkúti elágazásánál. A nyomozás nem vezetett eredményre; másfél évtized elteltével B. R. jelentkezett a rendőrségen azzal, hogy ő a gyilkos. A férfi részletes beismerő vallomást tett, amelyben a gyilkosságot azzal indokolta, hogy egy belső hang súgta neki, bántson, öljön meg valakit.  Állítása szerint a bűncselekmény napján nem konkrét személlyel akart végezni, azért indult el otthonról, hogy valakit megtámadjon és megöljön, ehhez keresett könnyű célpontot. Azt vallotta: azért adta fel magát, mert csatlakozott egy felekezethez, “keresztény lett”,  lelkiismeret-furdalás gyötörte, s “le akarta rendezni az ügyet”. Both Róbert 2010-ben levélben kért bocsánatot az áldozat családjától. A bíróság szerint nem volt bűnös.

A taxisgyilkosság ügyében már korábban két férfi is azt állította: tudja ki a gyilkos. Az új gyanúsítottaktól DNS-mintát vettek, s összehasonlították a helyszínen talált anyagmaradványokkal, de ezek nem igazolták az állításaikat.

Tüdőembóliának nézték a kaszabolást

F. Dénesnét 2011 januárjában ölték meg 28 késszúrással meszesi lakásában. Az áldozathoz kihívott háziorvos  először agyvérzést állapított meg.  A rendőrséget az elhunyt elszállítása után, a patológiai intézetből értesítették, hogy az asszony testén huszonnyolc késszúrást találtak, így kizárt, hogy halálának természetes okai lennének. F. Dénesnét mindenki csak pecsenyés Kati néninek ismerte. Az idős asszonynak a pécsi vásárban volt sütödéje. Az ügyben három embert is meggyanúsítottak, akik hosszú ideig előzetesben is volt. A később megdőlt vádirat szerint az egymással élettársi viszonyban élő, garázsban lakó vádlottak megtudták, hogy az idős asszony jelentős értékű ékszert és készpénzt tart otthon, emiatt gyilkolták meg, és azért jutottak be hozzá, mert ismerték őt. A másodfokon eljáró Pécsi Ítélőtábla 2012 tavaszán bizonyítottság hiányában mentette fel őket.

Vérfürdő Jókai utcai non-stopban
H. Attilát közel 50 késszúrással mészárolták le a pécsi Jókai utcai üzletben. A bolt egyik eladója azt mondta, hogy nem hiszi, hogy meglesz Attila gyilkosa, és szerinte kizárható a rablógyilkosság, mert a boltból pénz nem tűnt el, csak néhány üveg whisky. Attilla aranymániás volt, tele volt fuxokkal, de egy sem hiányzott róla. A non-stoppos gyilkosság azóta is megoldatlan, az ügyet vizsgáló egyik akkori nyomozó megerősítette értesülésünket, hogy egy lehetséges elkövető felmerült az ügyben, de nem volt ellene bizonyíték.
Palahegyi vasalós gyilkos

A hetvenes évek közepén egy idős egyedül élő asszony holtestét találták meg Palahegyi út egy kiégett házban. A nyomozás során derült ki, hogy az asszonyt gyilkosa egy vasalóval ütötte agyon, majd rágyújtotta a házat. A gyilkos besurranó tolvaj volt, tanácsi dolgozónak adva ki magát, idősekhez kopogott be azzal a mesével, hogy a Városi Tanács megbízásából jött, hogy megbeszélje velük a nyugdíjemelési tervet. A férfit sok nyugdíjastól lopott, sokan adtak személyleírást róla, de azóta sem jutottak a nyomára.
Török kard végzett az arabbal

Szintén a hetvenes évek elején egy átvágott torkú egyiptomi férfi holtestét tálták meg az 56-os út mellett Udvar közelében. A férfit egy több mint félméteres kétszeresen hajlított pengéjű jatagánnal ölték meg, a török kardot a holtest mellett hagyták a gyilkosok. Később derült ki, hogy az elkövetők is egyiptomiak voltak, akik a gyilkosság után az udvari határátkelő keresztül az akkori Jugoszláviába távoztak. Az elővetőket a nemzetközi körözés ellenére sem találták meg.