Gyilkosság: 14 év bujkálás után 13 év börtön jöhet

Különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés bűntettében mondta ki bűnösnek egy 1998-ban történt emberölés vádlottját a Pécsi Törvényszék hétfőn. Hamvas Gábor az eset után 14 éven keresztül bujkált Angliában, de ma is azt állítja, hogy ott sem volt a helyszínen. A bizonyítékokat viszont nem tudta megcáfolni.

hirdetés

Hamvas Gábort a bíróság Antal Gábor vezette büntetőtanácsa 13 év fegyházbüntetéssel sújtotta, s tíz évre eltiltotta a közügyek gyakorlásától, mert a vádirat szerint a most 43 éves férfi volt az, aki 1998. január 21-én a Pécset Orfűvel összekötő Abaligeti útra csalta egy tőle üzleti ügy miatt pénzt követelő ismerősét, s megölte őt.

A vád szerint Hamvas Gábor különös kegyetlenséggel végzett a férfival: tizenhatszor egy egy méter hosszú, hat centi vastag csákánynyéllel sújtott le fejére, nyakára, lábára. A férfi ezt követően egy tíz méter mély szakadékba zuhant, de a vád szerint Hamvas utána ment, s tizenkilencszer késsel szúrta meg a hátán, a vállán a nyakán, az arcán a hasán fekvő, már magatehetetlen sértettet. A bíró által ismertetett vádirat szerint áldozat hosszú szenvedés után a helyszínen belehalt vérveszteség miatt sérüléseibe, feltételezett gyilkosa és társa elmenekült.

A sértettet testőre segítette az esemény elkövetésében, ő még abban a hónapban rendőrkézre került, és egy évvel később bűnsegédként, különös kegyetlenséggel elkövetett emberölés miatt jogerősen nyolc év fegyházra ítélték.

hamvas gábor róbert, emberölés2

Hamvas Gábor Angliába szökött, ahol tizennégy éven át bujkált. A körözött férfi új személyazonosságot szerzett, és egy fuvarozó cégnél targoncavezetőként, sofőrként dolgozott, amikor 2012. márciusában a Nemzeti Nyomozó Iroda a nyomára akadt és angol rendőrök elfogták; 2013. júniusában sikerült Magyarországra szállítani, azóta őrizetben várta a bíróság döntését.

Antal Gábor bíró kitért arra, hogy a vádlott sem elfogásakor, sem azóta nem tett vallomást, de állította: nem volt a helyszínen az eset megtörténtekor, a cselekményt nem ő követte el. Az ellene felhozott bizonyítékokat ugyanakkor a bíró szerint hitelt érdemlően nem tudta cáfolni.

Az ítélettel kapcsolatban a Antal Gábor közölte: enyhítő körülményként értékelte a bíróság a vádlott büntetlen előéletét, s azt, hogy életének jelentős részét az igazságszolgáltatás elől bujkálva töltötte.

Az ítélet ellen az ügyész súlyosbításért, a vádlott felmentés miatt nyújtott be fellebbezést, az eljárást a Pécsi Ítélőtábla folytatja; a vádlott továbbra is őrizetben marad a bíró döntése alapján.