Gyógyszert és ételt vesznek a kárpátaljaiak a pécsi segítségből

Múlt héten jelentette be Páva Zsolt, Pécs polgármestere, hogy a város adománnyal segít két kárpátaljai, magyarok lakta településen. Az önkormányzat által adott 10 millió forint mellett a városi cégek 4 millióval segítették meg a határ túloldalán fekvő falvakat.

hirdetés

Mint azt Páva Zsolt elmondta, nagy szükség van minden apró segítségre, hiszen humanitárius katasztrófa állt elő a magyarok lakta részeken is. A helyi pénz elvesztette értékét, az ott élők alig-alig tudnak megélni, drágultak ez energiahordozók, az élet.

A készpénzes adományt pénteken személyesen a polgármester vitte el Nagydobronyba és Mezőgecsére, a határtól pedig a beregszászi magyar konzul is elkísérte őket.

IMG_0642
Műsorral kedveskedtek a pécsieknek Nagydobrányban

Partos János, a polgármesteri kabinetiroda vezetője elmondta, a közel 5000 lelkes Nagydobrony 90 százaléka magyar, itt is nagyon elkél a segítség.

– Azt tapasztaltuk, hogy este a legtöbb házban nem égett a villany, vagy csak pislákolt, az utcán pedig nem volt világítás – mesélte Partos. – Az emberek ugyanis nem tudják kifizetni a villanyszámlát, hiszen egy itteni tanító bére 15-20 ezer forint körül mozog, míg az árak a magyarországiakéhoz hasonlóak.

IMG_0123
Mezőcsegén is gyógyszereket, ételt vesznek a pénzből

Az utcákat, a házakat, amennyire az anyagi lehetőségeik engedik, megpróbálják karbantartani, de a pénztelenség miatt ez nagyon nehezen megy. Partos szerint viszont nagyon kedvesek az ott élők – és főként jókedvűek.

A határtól 80 kilométerre fekvő Nagydobronyban egyébként meglátogattak egy önellátó református bentlakásos kollégiumot is, ahol maguknak termelik meg a betevő falatot, és ahol az értelmi fogyatékos fiatalok együtt tanulnak és élnek ép társaikkal. Sőt, az idősebb diákok esetében a kétágyas szobákban egy ép és egy fogyatékos fiatal él együtt.

A dobronyiak 8 millió forintot vehettek át, amelyből a lakosoknak elsősorban gyógyszert vesznek majd, hiszen a legtöbben azt már nem tudják megvásárolni.

A pénz másik része az ezerfős Mezőcsegére került. A szintén majdnem száz százalékban magyar településen is elkél a segítség, hiszen ahogy Dobronyban, itt is rendkívül nehezen élnek meg az emberek. A pécsieket itt is rendkívül nagy szeretettel fogadták, s várhatóan a pénzből élelmiszert, ruhát és gyógyszereket vesznek majd a falu legrászorultabb lakosainak.

A község 2 milliót vehetett át városvezetőtől, valamint a Pécsi Polgári Szalon által összegyűjtött adományt is megkapta. A két falu további, a városi cégek által felajánlott négymillió forinton is osztozott.