Gyógyuljunk strandolás közben!

A nyár egyet jelent a strandolással. De ha valamilyen nyavalya gyötör minket, akkor célszerű egy Pécs környéki gyógy-, vagy termálfürdő felé venni az irányt. A baranyai vizek főként az ízületi problémáinkon segíthetnek, a kezeléseket ráadásul az OEP is támogatja. Egy reumatológus elárulta, hogy milyen panasszal hova érdemes menni!

hirdetés

Az már régóta bizonyított tény, hogy a meleg víz nyugtatóan hat az emberi szervezetre, de egyre többen ismerik el a gyógyvizek kedvező élettani hatásait is. Szakértők szerint egyre több klinikai vizsgálat bizonyítja be, hogy az ásványi anyagok a bőrön keresztül is felszívódhatnak szervezetünkbe. Ezek hatásait csak az utóbbi évtizedekben kezdték vizsgálni, tudományága, a balneológia azonban hamar meghonosodott hazánkban is, hiszen Magyarország gazdag gyógyvizekben.

A gyógyvíz önmagában nem helyettesítheti az orvosi kezelést, de kiegészítheti azt, fájdalomcsillapító hatása lehet. Ahhoz azonban, hogy a gyógyvizek kiválthassák tényleges hatásukat, nem elég egyszer elmenni valamelyik fürdőbe: legalább 15 alkalomból álló kúrára van szükség, 20-40 perces kezelésekkel. A kezelés teljes költségét pedig nem szükséges nekünk fizetnünk: az Országos Egészségbiztosítási Pénztár (OEP) ugyanis évente kétszer támogat egy 15 alkalomból álló kúrát, amennyiben ezt szakrendelésen keresztül igényeljük.

De nem mindenkinek hasznos a termál-, vagy gyógyvíz sem: szakértők nem ajánlják a szívelégtelenségben, vagy a magas vérnyomásban szenvedőknek sem. A víz tömege ugyanis komolyan hat annak a szívére, aki huzamosabb ideig a medencében tartózkodik. Ezért is érezhetik magukat fáradtabbnak a strandolók nap végére, annak ellenére, hogy csak termálvízben pihentek. De nem tanácsos fürdőzni mandulagyulladás, láz, vagy influenza esetén sem. Ugyanakkor a kezelések során felléphet az úgynevezett fürdőreakció is: a betegek nagyjából a kúra felénél úgy érzik, hogy állapotuk romlott, és már olyan területeken is fájdalmat éreznek, amely eddig panaszmentes volt. Ez az érzés a későbbiekben természetesen elmúlik, de sokak számára ijesztő lehet.

Nőgyógyászati problémákon is segíthet a gyógyvíz

 

De vajon hova érdemes ellátogatniuk a pécsieknek? Melyik fürdő gyógyvize milyen panaszra jó?

Harkány

A harkányi gyógyvíz karbon-szulfidot tartalmaz, ez adja jellegzetes szagát is. Elsősorban az ízületi betegségekben szenvedőkön segít a helyi víz, mivel a benne található kén segít a porcot alkotó vegyületek ismételt felépülésében. Ezért a csípő-, boka-, térdpanaszokkal rendelkezőknek ajánlott.

Harkány országosan ismert arról is, hogy fürdőjében – vizének hála – az orvosok rendkívül jó eredményeket értek el a nőgyógyászati problémák terén is, így a nőgyógyászati gyulladásokban szenvedők között. A fürdő honlapja szerint a helyi gyógyfürdőben kezelt steril nők 30%-a később teherbe esett.

Szigetvár

Elsősorban az ízületi, a reumatikus és a mozgásszervi megbetegedések kezelésére alkalmas a szigetvári gyógyvíz. Lassíthatja ugyanakkor az időskori csontritkulást, továbbá gátolhatja a gyermekek fogszuvasodását is magas fluoridtartalma révén. Különösen alkalmas még operációk és csonttörések utáni rehabilitációra, prosztata bántalmak megszüntetésére is, illetve bizonyos bőrgyógyászati betegségek, mint például a pikkelysömör kezelésére is.

Magyarhertelend

Bár Magyarhertelenden nincs gyógyvíz, az itt található termálvíznek számos kedvező élettani hatása van: megkönnyítheti a reumatikus, az ízületi, a keringési és az idegrendszeri megbetegedések gyógyítását. Ivókúraként alkalmazva pedig fluoridtartalma miatt fogínybetegségek kezelésére is alkalmas.