Gyökeresen változtatják meg a pécsi piacot

Ki akar spanyol paradicsomot, német hagymát, vagy éppen holland sajtot enni, ha van pécsi, baranyai is ugyanolyan jó? A válasz aligha kérdéses, de még több helyi termelőt kellene ahhoz piachoz juttatni, hogy valóban helyi terméket fogyaszthassunk és nemcsak a menzán, hanem a piacon is. Erre gyúrnak rá jövőre Pécsen. 

hirdetés

Az elsőre igen riasztónak tűnő betűszó, a REL a rövid ellátási láncot elnevezést takarja. Ez gyakorlatilag a helyi gazdaság egyik mozgatóereje lehet jövőben,  ez azt takarja, hogy helyi zöldség, gyümölcs, vagy bármilyen élelmiszer a termelőktől közvetítők nélkül jusson el hozzánk, a fogyasztókhoz. Ezzel mindenki jól jár, hiszen a helyben előállított termékért a helyben fizetünk és ezzel a helyiek megélhetését segítjük elő, ráadásul frissebb, és talán még egészségesebb élelmiszert is vásárolhatunk.

A lánc megteremtéséhez ellenben szükség van arra, hogy megfelelő feldolgozó és tárolóhelye legyen. Ennek a legfontosabb helyszíne a pécsi vásárcsarnok lesz – az új létesítményben már külön helyet is biztosítanak. A lánc kialakításával megbízott a Patrónus Kft. élén most változás lesz. Fazekas Istvánt az ügyvezetői székben  Ribacz Gábor váltja, akinek legfontosabb feladata az lesz, hogy minél több helyi termelő portékáját juttassa el az új Vásárcsarnokba.

Az új igazgatónak elsődlegesen az lesz a feladata, hogy a REL (rövid ellátási lánc) szellemében minél több helyi termelő jusson piachoz.

Vásárcsarnok
Az a cél, hogy minél több helyi termelő portékája jusson el a vásárolókhoz.

Ez nehéz feladvány lesz, hiszen az új vásárcsarnok tervpályázata azért nem hozott eredményt, mert még a pályázok nem voltak teljesen tisztában a rövid ellátási lánc lényegével. Másrészt a REL pécsi bevezetése nem hozott teljes áttörést – legalábbis így véli Fazekas István leköszönő ügyvezető.

– Az új feladatok fiatal, dinamikusabb ügyvezetőt igényelnek – fogalmazott diplomatikusan távozásáról. Az új vásárcsarnok kapcsán létrehozandó REL kapcsán hozzáfűzte, hogy célszerű lenne olyan megoldást találni az optimális hely- és költségkihasználás érdekében, hogy a REL-központ a vásárcsarnok mellett csak egy felvásároló, valamint válogató- és párolóbázis lenne. Szerinte az igazi áttörést az jelentené, ha a közétkeztetést végző Hungasthoz tudnának minél többen beszállítani.

Az új vezető Ribacz Gábor egyelőre addig nem kívánt nyilatkozni.  Annyit mindenesetre elárult magáról, hogy a Pécsi Tudományegyetem közgazdasági karán szerzett diplomát, majd gazdasági vezetőként dolgozott külföldön. Vidéki származású lévén gyerekkora óta kapcsolatban áll a kistermelőkkel, így jó rálátása van a mezőgazdaságban tapasztalható körülményekre.

  • Ferenc Szikszai

    A cikkből nekem úgy tűnik valaki megint felfedezte a langyos vizet! A téma pedig – tekintettel a helyi gazdaság reformja iránti nökevő igényekre – , e cikknél retorikájában és stílusában is szinvonalasabb megjelenést igényelne.

    “Az elsőre igen riasztónak tűnő betűszó, a REL a rövid ellátási láncot elnevezést takarja.”
    Nem világos számomra, hogy egy mozaik szó, annak ismerete nélkül mitől lenne RISZTÓ?! Mint ahogy az sem, hogy a mondat vége mely fogalmazási és helyesírási szabályok szerint sikerűlt így. (talán ez érthetőbb lett volna… “a REL Rövid Ellátási Lánc”-ot jelenti….

    Vagy..pl. “A lánc megteremtéséhez ELLENBEN szükség van…” Az “ellenben” az ellentétes értelmű kötőszó. Itt viszont nem látom, hogy mivel szemben kell azt alkalmazni…. szétfaragja, értelmetlenné teszi a követő információt!