Gyomrost ad a Pécsen terjedő kór

Leköti az embert egy időre

Ha nem lenne elég a városban taroló influenzajárvány, nemrégiben társult mellé egy újabb bajkeverő, egy hasmenéssel és hányással járó vírus is. Az alattomos és agresszív kór szerencsére gyorsan továbbáll, viszont szerencsétlenül járt „áldozatait” pár napra ellátja teendővel.

hirdetés

A megfázások ideje van, senkit nem lep már meg a torokgyík, a tüsszögés. Az influenza már más kérdés, az országban és Pécsen is jelenlévő járvány komolyabb problémát okoz az egyszerű náthánál. Az idei influenza támadása a város tetemes részét ledöntötte már a lábáról, de lassan azért múlni látszik. Mellette azonban felütötte a fejét a városban egy hasmenéses vírus is, ami rövid időre megkeserítheti a pécsiek életét.

Ha menni kell, akkor menni kell
Ha menni kell, akkor menni kell

Dr. Princz János háziorvos, a Magyar Praktizáló Orvosok Szövetségének Baranya megyei elnöke lapunknak megerősítette, hogy új vírus terjed a városban, sokan fordulnak orvoshoz ugyanazokkal a tünetekkel. Levertségre, hányingerre, hányásra, hasmenésre panaszkodnak, a gyengébb szervezetűeknél lázzal is jár a betegség.

Princz elmondta, hogy az egyre terjedő gyomorbetegség hamar, maximum 3-4 nap alatt elmúlik, ha figyelünk a megfelelő kúrára. Nem kapja el mindenki, de főként a fiatalabbak, az ovisok és a kisiskolások vannak kitéve a kórnak, ugyanakkor – tette hozzá – a zárt helyeken, buszokon, vonaton, munkahelyeken felnőttek is belefuthatnak. Az influenzával ellentétben azonban nem tizedeli a lakosságot, megijedni tehát nem kell tőle.

Gyorsan múlik, de amíg velünk van, nem a legjobb
Gyorsan múlik, de amíg velünk van, nem a legjobb

Gyógyszeres kezelés nem szükséges – maximum B6 vitamin, esetleg némi probiotikum –, ha ugyanis egy kis diétába kezdünk, a betegség gyorsabban múlik, de nyilván ilyenkor az ember nem is vágyik nagy lakomákra. A lényeg, hogy egy napot minimum koplaljunk és igyunk sok folyadékot. Abból is elsősorban hideg ásványvizet, mégpedig szigorúan a szénsavmentes változatot ajánlja a háziorvos. Naponta akár három-négy litert is érdemes kisebb adagokban meginni, akár tíz-húsz percenként. Így 3-4 nap alatt jobban lesznek a betegek. Az üdítők, gyümölcslevek nem ajánlottak, ha már unjuk a sima vizet, akkor inkább jöjjön valamilyen tea.

Aki nem bírja a kényszerű éhkoppot, az egy kis ropival és háztartási keksszel dobhatja fel a szigorú ágynyugalmat. A koplalás utáni napon már jöhet egy kis sós főtt krumpli, de csak óvatosan.

Leköti az embert egy időre
Leköti az embert egy időre

Princz végezetül elmondta, a megbetegedést okozó enterovírusok egyetlen hordozója maga az ember. A vírusok, bár megfertőzik a gyomor- és bélrendszert, tartósan nem telepednek meg benne, gyorsan kiürülnek a szervezetből, már ha valaki a gyorsabb gyógyulás érdekében nem kezd el „hasfogó” gyógyszereket szedni, amelyek nem engedik szabadon a vírust. A kór egyébként nem cseppfertőzéssel terjed – de van ilyen változata is –, hanem kontaktussal (pl.: kilincsek, mosatlan evőeszközök), tehát az alapvető higiéniai szabályokat betartva nem fertőz, és közel sem olyan veszélyes és ragadós, mint az influenza.

A pécsi óvodákban és iskolákban ugyan érződik a hatása, de szerencsére elhanyagolható a beteg gyerekek száma. Schlitt Zsuzsanna, a Városközponti Óvoda Kodály Zoltán Utcai Tagóvodájának vezetője lapunknak elmondta, hogy csupán csoportonként egy-két gyerekről tudni, hogy a vírus miatt maradt otthon – noha a szülők nem közlik mindig a hiányzás okát. Hasonló a helyzet a Jókai Mór Általános Iskolában. Szudy Márta igazgató-helyettes kifejtette: tudnak a vírusról és talán pont azért érezhető jelenleg kevésbé (osztályonként 2-3 diák kapta el eddig) a betegség hatása intézményükben, mert korán felhívták a munkatársak és a gyerekek figyelmét arra, hogy a szokottnál nagyobb hangsúlyt fektessenek a kézmosásra, kézfertőtlenítésre.