Gyönyörű festmény lett a rasszista falfirka helyén

Koch Ádám eltüntette az ocsmány szöveget

Januárban első napjaiban került fel az Ifjúság úti buszmegálló mögötti házra egy uszító, rasszista felirat. A szöveg valamennyi egyetemi polgárt és jóérzésű embert felháborított, a hetek, hónapok során azonban csak félig-meddig takarították le az uszító szöveget. Hétvégén azonban Koch Ádám pécsi graffitiművész felkérésre készített egy gyönyörű falfestést az ocsmány felirat helyére.

hirdetés

Pécsett igen gyakori az önkényes, csúnya fújkálás a házak falán, sok köztük az egyszerű próbálkozás, a koszolás és az érzéketlen magamutogató agresszivitás. Felháborító, nemcsak azért, mert lemoshatatlanok, és hatalmas kárt okoznak a vandálok, hanem azért is, mert az igazi graffitiművészeket is rossz színben tüntetik fel.

falfestes, ifjusag utja

Ennek ékes példája a januárban történt rongálás, amikor is ismeretlen tettesek, piros festékszóróval fújtak fel rasszista, uszító szöveget egy tízemeletes épület falára. Az Ifjúság úti buszmegálló mögötti ház falán éktelenkedő gyűlöletszöveg érthető módon, rengeteg pécsit felháborított.

Az uszító rasszista szöveget januárban ugyan a PTE roma diákjait egybefogó Wlislocki Henrik Szakkollégium és a Gandhi Gimnázium diákjai nem moshatták le, de legalább betűkkel és a firkához hasonló piros színnel papírra írt szavakkal módosíthatták, kitakarhatták, vagy épp átírhatták a gyalázkodó falfirkát egy flashmob keretein belül. Az akció jól sikerült, a falfirka mégsem tűnt el egészen március végéig, amíg a falfelület tulajdonosa meg nem elégelte a helyzetet.

falfestes, ifjusag utja

A magánkézben levő, körülbelül 30 négyzetméteres hirdetési falfelület tulajdonosa, Koch Ádámot kérte fel, hogy az elrondított felületre készítsen egy falfestményt. A műalkotás két napig készült, és Ádám szinte teljesen szabad kezet kapott a tervezésben.

– Néhány kérést leszámítva az én alkotói szabadságomra volt bízva a munka. Pécs színeit, a sárgát és a kéket kiemelten használtam, a Pécs feliratot és a Pécsi Tudományegyetem alapításának évét is mindenképpen szerettem volna belefoglalni a rajzba. Az elkészítés során leginkább ecseteket és hengereket használtam, de dolgoztam festékszóróval is – meséli Ádám.

Az eredmény szemmel látható, a rasszista szövegnek pedig nyoma sincsen.

Nem most először alkot Ádám Pécsen

Két éve a Magasház bontásakor, az épületet körülölelő paraván „önálló életet” kezdett élni. Pécsi street art művészek kezdték el ugyanis díszíteni a csupasz kerítéseket, természetesen önkormányzati jóváhagyással. A képek szerzői – többek között Koch Ádám – airbrush-, azaz szórófejes technológiával dolgoztak. A paravánra így Weöres-, Vasarely- és Breuer-portré került fel, meg kell hagyni, aprólékos és szép munka végeredményeként.