Gyorsan megtelnek vasárnap a boltok

Az Árkádban csak 15-én nem fogunk tudni vásárolni

Nagy káoszt okozott az első hetekben az április közepén hatályba lépett boltzár eltörléséről szóló törvénymódosítás. Volt olyan bolthálózat amely rögtön kitárta kapuit, ellentétben azokkal, akik jó pár héttel későbbre csúsztatták a nyitást.

hirdetés

A vásárlókat is megkavarta a visszaállás: mikor már megszoktuk a vasárnapi boltzárat, hirtelen megint kinyílt minden.  Ráadásul az időzítés sem volt tökéletes: nemrég két vasárnap is kimaradt Pünkösd, illetve május 1-je miatt, amik kötelező munkaszüneti napok. Így kérdéses, mennyire tudatosult a fejekben a szabad pénzköltés újbóli lehetősége.

Martits Balázs, a pécsi Árkád bevásárlóközpont centermenedzsere elmondta, kicsit még korai határozott következtetéseket levonni, de az elmúlt hetek vasárnapjainak tapasztalata az, hogy sikerült visszanyerni a 2014-es látogatószámot, a forgalmi mutatók visszaálltak a boltzár előtti szintre.

Hozzátette, a bolttulajdonosok sem panaszkodnak. A bérlők mind azt jelezték, sikerült visszanyerni a vásárlói létszámot és a vasárnapi forgalom is a tavalyelőttit idézi már.

Máshova mennek...
A plázákat újra birtokba vették a vásárlók

Ágai Tamás, a Tom Market kisboltlánc vezetője úgy nyilatkozott, érezhető a hatás, de nem számottevő.

– A vásárlók száma most körülbelül a boltzár előtti és a boltzár alatti forgalom közé tehető. Az áruházláncok nyílásával egyértelmű, hogy a kisboltok forgalma valamelyest csökken.

tom market
A Tom Market nyitvatartása nem változott, forgalma viszont csökkent.

Ágai szerint a vásárlási szokások átalakultak a boltzár alatt. Habár most visszaállt minden a régi kerékvágásba, a nonstop boltok forgalma nem fog tragikusan zuhanni, mert a mindennapi, háztartási élelmiszerekért, alapcikkekért nem fognak az emberek betérni vasárnap a szupermarketekbe.