Gyűlnek a pécsi értékek

A Jakab-hegy és a pálos kolostor is az értékárban van már...

A nyár óta működő Pécsi Értéktár Bizottság eddig összesen tíz, hamisítatlan pécsi értéket vett fel listájára. Azt szeretnék, hogy a Magyar Értéktárba nemrégiben bekerült Zsolnay-porcelán és -kerámia, valamint a kulturális negyed épített öröksége hungarikummá is váljon. Erre jó esély van 2014-től.

hirdetés

Kulturális örökség kategóriában a Zsolnay-porcelán és -kerámia is bekerült a Magyar Értéktárba a Hungarikum Bizottság döntése alapján – jelentette be Őri László, a Pécsi Értéktár Bizottság elnöke pénteki sajtótájékoztatóján. A döntéssel a hungarikumok előszobájába került a Zsolnay-porcelán és kerámia. Reményei szerint a Hungarikum Bizottság következő ülésén, jövő év elején be fogja emelni a Zsolnay-porcelánt a hungarikumok közé is.

A Jakab-hegy és a pálos kolostor is az értékárban van már...
A Jakab-hegy és a pálos kolostor is az értékárban van már…

Az elnök elmondta, bíznak benne, hogy a jövőben ezen kívül számos pécsi értékből válhat még hungarikum. Beszámolt róla, hogy a nyár óta működő Pécsi Értéktár Bizottság eddigi munkája során a települési értéktárba felvette a szintén Magyar Értéktárba javasolt Zsolnay Kulturális Negyed épített örökségét.

Emellett a Pécsi Értéktárba került a Pécsi Gyermekotthonban alkalmazott, népszokásokra épülő pedagógiai modell, a Mecsek Táncegyüttes, a Misina Néptáncegyüttes és Táncszínház gyermektáncmozgalma, Pécsi Géza “Kulcs a muzsikához” művészetekre, kiemelten zenére alapozott érzelmi nevelés metódusa és médiumrendszere, a bánáti bazsarózsa, a Nyugat-Mecsek karsztjelenségei, a mecseki zergevirág, valamint a Jakab-hegy és a pálos kolostor.

Kérdésünkre Őri elmondta, a pécsiektől, civil szervezetektől eddig több tucat jelölés érkezett, az ötfős bizottság folyamatosan veszi fel azokat a Pécsi Értéktárba, amelyekről egyhangúlag dönt.

Őriék  szerint hungarikum lehet a a Zsolnay-negyed is
Őriék szerint hungarikum lehet a a Zsolnay-negyed is

Őri leszögezte: természetesen az eddigi értékek nem sorrendet tükröznek, csak úgy tűnik, az eddig felvett kincsek jelölői voltak a leggyorsabbak, s feleltek meg teljesen a kiírásoknak.

Elmondta: bárki javasolhat pécsi értéket: a polgármesteri hivatalba a polgármesternek kell címezni a leveleket, amelyekre nem árt ráírni: a Pécsi Értéktár Bizottságot szeretnék megkeresni.

Az elnök elmondta, elsősorban a figyelmet szeretnék felhívni a folyamatosan kiválasztott értékekre, de hosszabb távon akár támogatásokban is megmutatkozhat, ha valami a helyi, a megyei vagy az országos értéktárba kerül.

  • Hunyor

    A Zsolnay-ban most végrehatott leépítésekről miért nem ír a Pécs Ma? Szerintem ez fontosabb hír, mint a hungarikumos parasztvakítás!