Gyurcsány hozta a megszokottat Pécsen

Gyurcsány Ferenc, a DK elnöke az elmúlt egy évben már harmadszorra járt Pécsen. Most is volt minden a fórumon, de le is szögezte a pártelnök, hogy a jelenlegi választási rendszerben nincs alternatívája az ellenzéki együttműködésnek.

hirdetés

“Akciós” könyvek és persze politikai humor is várta a DK iránt érdeklődőket a szerda késő délutáni pécsi fórumon, amit Gyurcsány Ferenc a DK elnöke tartott a Nevelési Központban. Több mint háromszázan meg is hallgatták őt.

Az asztalról lehetett választani a gyomornak kedves és kevésbé emészthető témákat is. A Gyurcsány a konyhában című könyv tűnt az egyik legizgalmasabbnak, ami 10 különböző helyszínen, 10 különböző barát társaságában mutat be konyhai kalandozásokat a politikus tollából.

Gyurcsány a konyhában c. könyvecskéhez most akciósan lehetett hozzájutni. A bolti ár töredékéért kínálták a portékát a szimpatizánsok
Gyurcsány a konyhában c. könyvecskéhez most akciósan lehetett hozzájutni. A bolti ár töredékéért kínálták a portékát a szimpatizánsok
Persze adományozni is lehetett
Akinél nem volt szatyor, hogy vigyen haza valamit, adományozhatott is

A CEU is téma volt

Beszédét a jól meg szokott stílusban, humorral és persze aktualitással kezdte. Így szó esett a CEU-val kapcsolatos történésekről, illetve egy nagyon friss hírről, hogy a DK is meglovagolja a népszavazási hullámot. Gyurcsány szerdán adta be a népszavazási kérdést, ami röviden és tömören így szól: “Egyetért-e Ön azzal, hogy a Gazdasági Együttműködési és Fejlesztési Szervezetről (OECD) szóló szerződésben részes állam által elismert felsőoktatási intézmény Magyarországon bejelentés alapján folytathasson külföldi oklevelet adó képzési tevékenységet?” Ez lényegében arra kérdezne rá, hogy a Közép-európai Egyetem hogyan működhessen tovább Magyarországon. A korábbi kormányok ugyanis a jogszabályok követésében kivételes elbánást adtak neki.

Akadtak 30-asok is a teremben
Fiatalok is könnyen megtalálták a helyüket a teremben

Helyi aktualitásról is szó esett

Gyurcsány arról is beszélt, hogy két éve, amikor Orbán Viktor miniszterelnök Pécsen járt, bejelentették, hogy a Modern Városok Program keretében több tízmilliárd forint érkezik majd a városba, de ebből még csak félmilliárdot látott a város. (A program egyébként még csak most indult, így eddig az előkészítések zajlottak – a szerk.)

Íme az eredeti öszödi beszéd, legépelve (!) 1500 forintért vitték mint a cukrot
Íme az eredeti öszödi beszéd, legépelve (!) 1500 pénzért

Fontos a kormányváltás

Gyurcsány szerint a jelenlegi választási rendszerben nincs alternatívája az ellenzéki együttműködésnek. A kormányváltás is szóba került, de a DK elnöke szerint ennek feltétele, hogy “legyen mondanivaló”, ami “a DK oldalán megvan”, az MSZP pedig csak májusban mutatja be programját. Úgy folytatta: ekkor már “értelmes dolgokról beszélünk”, nem pedig “személyi vircsaftról”. Természetes, hogy vannak viták (…), de az nem természetes, hogy az Orbán Viktorral szembeni küzdelemben a viták fontosabbak, mint az együttműködés – mondta a volt kormányfő.

A média is jelen volt
Gyurcsány Ferenc nyilatkozott is egy tévének

Kérdések: a fórum legizgalmasabb pontja

A cirka 45 perces beszédet kérdések követték. Egy-egy felszólaló-kérdező-véleményező szimpatizánst taps is kísért. Voltak, akik személyes mondandójukat osztották meg, mint például “nem is tudom, hogyan bírta elviselni ezt a rengeteg támadást, de a lényeg, hogy itt van”, de olyan felszólaló is volt, méghozzá nő, aki magát kifejezetten jó indulatú embernek vallotta, de mégsem érti, hogy Orbán Viktor miért nem szenved valami betegségben, mondjuk cukorbajban. Erre persze Gyurcsány azonnal reagált, hogy betegséget nem kívánna a miniszterelnöknek, de hosszú, boldog kisnyugdíjas éveket annál inkább.

Sok gondolatiságot osztottak meg Ferenccel, még a két éves fia, Márton is szóba került
A nyugdíjasokat gazdasági növekedés esetén, “ha jól megy a szekér”, többletjuttatással kell segíteni – mondta, hozzátéve, hogy “amikor van pénz, adunk, amikor nincs, nem”

 

Hirdetés