Gyurcsány Pécsett: kormányváltás után erőt kell mutatni a Fidesszel szemben

Utcafórumot tartott Uránvárosban vasárnap kora este Gyurcsány Ferenc volt miniszterelnök, a DK elnöke. 

hirdetés
Uránia Mozi

Gyurcsány Ferenc fórumát jóval kevesebb rendőr biztosította, mint néhány hete feleségéét, a DK miniszterelnök-jelöltjéét, Dobrev Kláráét, de azért egy tucat rendőr biztosan jelen volt az Uránbányász téren is. Kevesebben is voltak, mint akkor, úgy 150 érdeklődő jelent meg a téren. A rendezvény alatt egyetlen, némileg ittasnak tűnő férfit kellett kivezetni a tömegből, egy arra haladó autó ablakából pedig valaki azt kiabálta, hogy „Miért nem mész már börtönbe?”, mire a DK elnöke így reagált: „Ne kiabálj, drágám, mert be fogsz rekedni!”

Gyurcsány először arról beszélt, hogy egy olyan város, mint Pécs, aminek ilyen bányász- , ipari-, kulturális és egyetemi hagyományai vannak, nem elégedhet meg annyival, ahol most tart.

„Pécs elveszítette a sztoriját, máról holnapra él. Azt szeretném, ha Pécs el tudná mondani a történetét, hogy miért fognak majd itt maradni a gyerekeink és unokáink.”

A volt kormányfő szerint sokféle választ lehet arra adni, hogy miért akarunk kormányváltást. Mint mondta, leszoktatták az embereket arról, hogy beszélgessünk egymással a köz dolgairól.

„Arról beszélgetünk, hogy az óvodásoknál lehet-e nemváltó műtét” – utalt a Fidesz aktuális népszavazásának fő témájára.

„Azt szeretném, hogy újra a közös és fontos ügyeinkről beszélgessünk” – mondta.

Az Orbán-kormány ellenségképző politikájára utalva arról beszélt, hogy nem lehet egy országot úgy vezetni, hogy „mindig ajánlok valakit koncként, akivel szemben az indulataikat levezethetik.” Szerinte Orbán, amióta eszét tudja, háborúzik, de „mi békében szeretnénk élni.”

„Orbán nem a nemzeti egység megteremtője, hanem annak legnagyobb ellensége” – fogalmazott a politikus.

A kormányváltás utáni helyzetről azt mondta, ha az új országvezetés nem mutat fel erőt a Fidesszel szemben, akkor az ellenzékből is le fogja darálni az új kormányt.

„Vagy mi bontjuk le az ő világukat, vagy ők fogják megölni az új kormányt pokoli gyorsan” – mondta. De ez – hangsúlyozta – nem érintheti a Fidesz 2,5 millió szavazóját, csak a vezetőket. „Nem szabad revanspolitikát folytatni” – mondta.

Az előválasztáson való részvételre buzdított, majd azt kérte a jelenlévőktől, segítsenek egy ennél jobb országot, jobb Baranyát, és élhetőbb Pécset csinálni.

Kapott egy kérdést a szombati Pécs Pride-ról, amire azt mondta, a közhatalomnak nem kell szerelem dolgában állást foglalnia, engedni kell az embereket szabadon szeretni.

A fórumon részt vett az ellenzéki előválasztás két képviselőjelöltje, a Baranya 2-es választókerületben induló Szakács László, és a Baranya 1-ben induló Nemes Balázs is.

Fotók: Rajnai Richárd